loading...
Начало | Анализи | Кога ще се сбогуваме с лева?

Кога ще се сбогуваме с лева?

Анализи 0 Прочетено: 49014 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Кога ще се сбогуваме с лева?

Кога официално ще приемем еврото?

През последните месеци въпросът за приемането на еврото става все по-актуален на фона на официалното влизане на страната ни в чакалнята на еврозоната.

Според Димитър Радев, който е управител на БНБ, това ще се случи през 2023 или най-късно през 2024 г. В интервю за списание на Българска стопанска камара той заяви, че преди да приемат еврото, отделните страни са имали различен период на престой в „чакалнята за еврото“ (ERM II).

Експертът припомни, че рекордьор в това отношение е Литва. Страната е останала в чакалнята в продължение на десет години и половина. Радев изключи Дания, която е в ERM II от 1999 г., но не планира присъединяване към еврозоната.

Финансистът заяви, че нашето очакване съвпада с това на европейските ни партньори, а именно престоят на България във валутния механизъм за приемане на еврото да не се проточва във времето.

Управителят на БНБ поясни, че целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии. Той визира критерия за стабилността на валутния курс и добави, че валутният борд ни го осигурява безпроблемно.

Димитър Радев е убеден, че след изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, страната ни ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 година, пише Pariteni.bg.

Източник: https://www.pariteni.bg/novini/pari/ot-koga-shte-plashtame-s-evro-v-bylgariia-236600

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00