Начало | Анализи | Важна новина за всички безработни

Важна новина за всички безработни

Анализи 0 Прочетено: 26460 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Важна новина за всички безработни

Това важно финансово решение засяга безработните у нас

На проведенето от Националния съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание бяха взети важни решения. То се проведе по настояване на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова с цел обсъждането на важни мерки, свързани с пандемията и ограничаване на икономическите последствия от нея.

Едно от решенията засяга всички безработни. По предположение на съвета минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица следва да се  повиши от 9 лв. на 12 лв. Предложението е това да се случи от 1 октомври 2020 г.

Предстоящото увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец. Близо 90 млн. лв. са необходими за тази цел до края на 2020 г.

Предвижда се и друга важна промяна, свързана със срока за получаване на парично обезщетение за безработица по чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване). Предлага се повишение на този срок от 4 на 7 месеца.

Промяната ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. На около 2 млн. лв. се оценява разходът за тримесечието.

Общо 14 млн. лв. възлиза разходът за двете допълнителни мерки за 2020 г.

Корекция в разходите на фонд „Безработица“ и съответно на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване, не са необходими.

На база отчетни данни към 31 юли, в края на годината ще са налице достатъчно средства, които ще обезпечат напълно увеличените разходи на фонда, пише БЛИЦ.

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

5.00