loading...
Начало | Анализи | Ето какво се случва на имотния пазар 5 месеца след извънредното положение

Ето какво се случва на имотния пазар 5 месеца след извънредното положение

Анализи 0 Прочетено: 18522 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Ето какво се случва на имотния пазар 5 месеца след извънредното положение

Напук на коронакризата на пазара на имоти се случва нещо, което никой не е очаквал

 

На пазара на имоти се случва нещо изненадващо, въпреки кризата. Експерти отчитат ръст в цените на жилищата в София и големите градове у нас. Най-голямо е увеличението в столицата. Спрямо 2019 г. там имотите са поскъпнали с 5%. Средната продажна цена възлиза на 1176 евро/кв.м.

 

Докторски паметник остава най-скъпата локация в столицата. Там цените са средно 2464 евро за кв.м. Най-евтино жилище в София може да бъде купено в кварталите "Обеля" и "Модерно предградие", където средната цена е 800-850 евро за кв.м.

 

Това отчитат данните от анализ на сектора на недвижимите имоти през първото полугодие на 2020 г.,, който е изготвен от екип на Райфайзенбанк и партньора на банката Bulgarian Properties/. Проучването е на база индексите PSPI.

 

Средната цена на имотите в Бургас възлиза на 880 евро/кв.м. В морския град е отбелязан ръст от 1.92% спрямо 2019 г. Във Варна средната цена е 852 евро кв.м. (ръст в размер на 1.88%), а в Пловдив 795 евро/кв.м. (ръст от 3.85%). Най-евтино жилище у нас може да се купи в Кюстендил – 377 евро/ кв.м. и Видин – 330 евро/кв.м.

 

През последните няколко години коефициентът на достъпност запазва устойчиви нива. Този показател показва колко средни заплати са нужни за закупуването на 1 кв. м. жилищна площ.

 

Експертите отчитат, че след извънредното положение пазарът на жилищни имоти в страната се възстановява сравнително устойчиво. Тогава се изповядваха много малко сделки, а банките преразглеждаха рисковите си политики. През този период потребители предпочитаха да задържаха разходите си поради опасения от развитието на пандемията и притесненията за икономическото си бъдеще.

 

Според Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк, този ценови ръст се дължи на показателите от първото тримесечие преди въвеждането на извънредното положение.

 

Той е на мнение, че негативното влияние на кризата върху пазара на имоти ще се усети по-късно, пише Pariteni.bg.

Източник: pariteni.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5.00