Начало | Анализи | Мощен удар срещу лекарствената мафия у нас

Мощен удар срещу лекарствената мафия у нас

Анализи 0 Прочетено: 21546 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Мощен удар срещу лекарствената мафия у нас

Предстои насрочването на разпоредително заседание по делото

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 6 лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел данъчни престъпления при вътрешно-общностни придобивания на скъпо струващи лекарства, предимно от Великобритания.

 

От началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г.,  чрез избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на две действащи търговски дружества, контролирани от престъпното сдружение, групата нанесла щета на държавния бюджет в размер на 3 170 713, 53 лева.

 

Доказателствата по делото сочат, че групата е била създадена и ръководена от А.Х., лице с българско и сирийско гражданство. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешно-общностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността „домакин“. 

 

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа „липсващ търговец“ с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа „липсващ търговец. Накрая действащи фирми-„брокери“ декларирали доставки на лекарства към реални клиенти.

 

Натрупаните по престъпен начин средства от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки. През 2017 г. А.Х. съставил дневници на покупките с невярно съдържание на ръководеното от неговата леля дружество. В тях били отразявани  данъчни фактури за доставки с право на пълен данъчен кредит, без реално да са били извършвани каквито и да било доставки.

 

Ръководителят на групата има 3-годишна условна присъда за престъпление против паричната и кредитната система, в рамките на чийто 5-годишен изпитателен срок е организирал и ръководил престъпната група за данъчни престъпления, както сочи обвинението. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

 

Източник: blitz.bg

Великобритания ДДС лекарства лекарствена мафия Специализиран съд разпоредително заседание
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0