Начало | Анализи | Изплуваха любопитни разкрития за кораба, доставил амониевата селитра в Бейрут

Изплуваха любопитни разкрития за кораба, доставил амониевата селитра в Бейрут

Анализи 0 Прочетено: 32130 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Изплуваха любопитни разкрития за кораба, доставил амониевата селитра в Бейрут

Плавателният съд е потънал

Любопитни разкрития за кораба, доставил амониевата селитра в Бейрут видяха бял свят.

 

Корабът "Rhosus", който през 2013 г. е докарал в пристанището на Бейрут амониевата селитра, чието възпламеняване според властите доведе до взрива от 4 август, е потънал в началото на 2018 г., пише "Ню Йорк таймс".

 

Журналисти на изданието и експерти са анализирали спътникова информация, снимки и данни за движението на плавателния съд. Те смятат, че през ноември 2013 г. корабът е отплавал от грузинското пристанище "Батуми", натоварен с около 2 750 тона амониева селитра. Тя трябвало да бъде доставена в Мозамбик.

 

На чувалите със селитрата имало маркировка на грузинската компания „Рустави Азот“. Влизането на кораба в Бейрут, където е бил задържан заради технически нередности, не било планирано. Капитанът получил заповед да се отбие там, за да вземе допълнителен товар за Йордания.

 

След задържането на кораба, а за известно време и на екипажа, плавателният съд бил изоставен и товарът му прехвърлен в пристанището.

"Ню Йорк таймс" публикува спътникова снимка, която според журналистите потвърждава, че през 2015 г. на него вече не е имало никакъв товар.

 

През февруари 2018 г. корабът, в който имало теч, започнал да потъва и за няколко дни окончателно останал под вода. Това станало в северната част на порта и останките изглежда не затруднявали корабоплаването.  

 

На 4 август в пристанището на ливанската столица избухна мощна експлозия. Взривната вълна унищожи и повреди десетки жилищни сгради, загинаха 154 души, а около 5 хиляди бяха ранени. Според ливанските власти причината е възпламеняване по време на заваръчни работи на амониевата селитра, конфискувана преди шест години от митническите власти.

Източник: blitz.bg

кораб Ливан пристанище амониева селитра Бейрут "Rhosus"
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0