loading...
Начало | Анализи | Осъдиха бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

Осъдиха бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

Анализи 0 Прочетено: 20538 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Осъдиха бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

Условните наказания бяха мотивирани с чистото им съдебно минало


Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров получи от Специализирания наказателен съд наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години, с 3-годишен изпитателен срок, съобщават от държавното обвинение.

 

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД, е нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.

 

С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева.

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева.

Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

 

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд наложи и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД – Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574,35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер.

 

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.


 

Източник: blitz.bg

Румен Овчаров „Ораново“ ЕООД Пламен Стефанов "Мини Бобов дол" ЕАД
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0