loading...
Начало | Анализи | Доц. Ангел Кунчев: Извънредната обстановка трябва да се удължи!

Доц. Ангел Кунчев: Извънредната обстановка трябва да се удължи!

Анализи 0 Прочетено: 20664 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Доц. Ангел Кунчев: Извънредната обстановка трябва да се удължи!

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната епидемичната обстановка у нас. Това призна самият той в интервю за БТВ.

Направените вчера тестове за коронавируса са 5913, а от тях 269 са положителни - или 4.5% от пробите. На първо място по брой нови случаи е столицата, следват Благоевград, Варна и Добрич.
665 души са в болница, 27 от тях в интензивни отделения. За последното денонощие са починали 8 души. Сред тях мъж на 51 години, за когото няма информация за придружаващи заболявания. Излекуваните са 388 души.

Данните към момента не сочат нищо оптимистично. Така Ангел Кунчев мотивира нуждата от удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас. Тя трябваше да приключи в края на месец юли. Министерският съвет взема окончателното решение дали да я удължи.

Сред новите огнища на COVID-19 у нас са футболен клуб в Ямбол, където заразени са треньора и деца, както и дом за възрастни хора в Русе, в който има случаи сред потребители и персонал. Регионалните здравни инспекции в цялата страна вече правят тестове в социалните институции.

Това е втора такава проверка по тези места за разпространение на коронавируса.Заразените в Дома за стари хора в Русе вече са 15 души. 11 от тях са потребители, настанени са в болница. Направени са тестове на целия персонал, а от понеделник и на всички 200 настанени в дома. Посещенията в тези места са забранени, но ако кризата продължи твърде дълго, ще се мисли за разрешаването им при определени условия.

„Ако продължи твърде много, трябва да го направим, иначе е нечовешко да се отнасяме така с тях“, каза Ангел Кунчев.

Почти 5000 са активните случаи на COVID-19 у нас, т.е. на хората, които в момента са заразени. В болница са над 660 души. Съзнателно да ограничим контактите си и да спазваме правилата на дистанция и дезинфекция, казва главният държавен здравен инспектор. Той допълва, че е наясно, че обществото е уморено от мерки и трудно би приело нови ограничения. И в момента областните щабове и кметовете могат да въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, ако такива се налагат.

Източник: novini.bg

Ангел Кунчев
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0