loading...
Начало | Анализи | Пир по време на криза: Вижте какво се случи в банките у нас по време на карантината

Пир по време на криза: Вижте какво се случи в банките у нас по време на карантината

Анализи 0 Прочетено: 35028 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Пир по време на криза: Вижте какво се случи в банките у нас по време на карантината

Нещо невиждано досега в историята на банковото дело у нас се случи по време  на карантината

 

По време на пандемията в българските банки е отчетен невиждан рекорд. Банковите такси достигнаха невиждани нива. Досега в историята на банковото дело у нас никога не е имало подобно увеличение.

 

Само за месец април банковите институции у нас са увеличили таксите си с цели 2%, установи проверка на „БАНКЕРЪ”.

 

За увеличението става ясно при прочит между редовете на написаното в рубриката „Инфлация и индекси на потребителските цени за април 2020 година” на НСИ.

 

През март увеличението на банковите такси е било в размер на 1.7%. Нп през двата „карантинни” месеца то е близо 4 процента.

 

Читател на "Банкеръ" сигнализира, че е заплатил такса за банков превод в размер на 8 лв., която е била 5 лв.

 

В края на първото тримесечие на 2020 година, отчетеният от банките нетен доход от такси и комисиони бележи спад от 1.1% на годишна база и от 6.8% на тримесечна база, сочи анализ на Асоциацията на банките в България.

 

Влияние върху този резултат оказват кредитната активност, по-ниските приходи от такси и комисиони, ниските лихвени проценти, начислените разходи за обезценки, оптимизирането на разходите за дейността и по-доброто качество на кредитния портфейл.

 

Лошото е, че проследяване на движението на таксите в отделните банки е трудно. Тези промени се въвеждат с решения на управителните органи на съответната банка. В правилника за вътрешния ред на всяка от тях е записано, че промените на таксите и комисионните е едностранно и това означава, че банките не са длъжни да информират клиентите си за настъпилата промяна.

Източник: banker.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0