loading...
Начало | Анализи | COVID-19 отне живота на знаков министър

COVID-19 отне живота на знаков министър

Анализи 0 Прочетено: 82530 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
COVID-19 отне живота на знаков министър

Трагичната вест бе съобщена от негов приятел

Коронавирусът отне живота на знаков министър.

 

Става въпрос за първия министър на горивата и енергетиката на Русия – Владимир Лопухин. Новината за това, че Лопухин е издъхнал в резултат на коронавирус бе съобщена от писателя Денис Драгунский, цитиран от международните медии.

 

 

"От коронавирусна инфекция на 69 години почина моят отдавнашен и верен приятел Владимир Михайлович Лопухин, на когото съм много задължен в моята духовна и интелектуална биография", написа Драгунский във Фейсбук.

 

От 10 ноември 1991 г. до 30 май 1992 г. Лопухин оглавяваше министерството на горивата и енергетиката на РСФСР/РФ. Той беше съветник на правителството на Русия по въпросите на международното икономическо сътрудничество и горивно-енергийния комплекс, нещатен съветник на и.д. министър-председател Егор Гайдар, уточнява dir.bg.

 

През времето, когато главяваше министерството на горивата и енергетиката, той успя да разработи концепция за реформиране на горивно-енергийния комплекс и назначи Михаил Ходорковски, който беше малко известен тогава за председател на фонда за подпомагане на горивната и енергийната индустрия с права на заместник-министър.

 

Президентът Борис Елцин не одобри концепцията на Лопухин, но ръководителят на Менатеп даде висока оценка за него.

"Лопухин свърши много голяма работа за нас – той ни въведе в кръга на работниците, работещи с нефт и газ", каза Ходорковски в интервю.

След като подаде оставка от правителството, Лопухин получи работа в инвестиционната банка Lazard Freres, която от времето на Брежнев съветва руското правителство и става партньор в московския клон.

 

Той помага на "Газпром", "Юкос", "Сургутнефтегаз", "Роснефт". През 1996 г. Лопухин напуска банката (година по-късно Lazard Freres свива операциите си в Русия) и създава собствена компания, Vangward.

От 2007 до 2015 г., Лопухин е бил член на съвета на директорите на ЗКК "Сухой граждански самолет".

Източник: blitz.bg

Русия коронавирус COVID-19 Владимир Лопухин Владимир Михайлович Лопухин Денис Драгунский
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0