loading...
Начало | Анализи | Истината: Ето защо умря рибата във Варненското езеро!

Истината: Ето защо умря рибата във Варненското езеро!

Анализи 0 Прочетено: 32130 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Истината: Ето защо умря рибата във Варненското езеро!

Високо съдържание на амониев азот във Варненското езеро е причината за масовото измиране на риба. Това стана ясно от констатацията на Басейновата дирекция "Черноморски район" (БДЧР), публикувана днес.

Извърешени са проверки и пробовземане по сигнали за мъртва риба на 19.05.2020 г. и 20.05.2020 г. в акваторията на Варненско езеро. 

 

Взетите проби на около 100 м западно от начало на авариен колектор (на отстояние около 300м. от дефектирал тръбопровод-посока към вътрешността на езерото) показвато тклонение по азот амониев (0,75 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 2,5 пъти).

Наблюдава се превишение за рН (8,99 при норма 8,7).

Същевременно се отбелязва ниско ниво на разтворен кислород (4,0 mg/l при норма 6 mg/l).

В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод.

Експресните резултати на място регистрират кислороден дефицит на 19.05.2020 г, което заедно със завишеното съдържание на амониев азот е вероятна причина за измирането на риба източно от „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД, уточняват от БДЧР.

Източник: novini.bg

риба Варна риба Варненското езеро
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0