loading...
Начало | Анализи | Пандемията от коронавирус удари наркопазара

Пандемията от коронавирус удари наркопазара

Службата на ООН по наркотиците и престъпността публикува любопитен доклад, описващ как мерките срещу коронавируса в ред държави са повлияли на мащабите на наркопроизводството и са променили маршрутите на дрогата. Разбра се, че пандемията от COVID-19 в известен смисъл носи и добро - отмяната на международните полети е прекъснала веригите за доставка на синтетични наркотици.
Анализи 0 Прочетено: 28980 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Пандемията от коронавирус удари наркопазара

Службата на ООН по наркотиците и престъпността публикува любопитен доклад, описващ как мерките срещу коронавируса в ред държави са повлияли на мащабите на наркопроизводството и са променили маршрутите на дрогата. Разбра се, че пандемията от COVID-19 в известен смисъл носи и добро - отмяната на международните полети е прекъснала веригите за доставка на синтетични наркотици. 

Престъпните картели търсят алтернативни маршрути и за тях, и за хероина и кокаина, транспортирани досега по суша. Решили са да ги пращат по море, но в пристанищата на Европа и страните край Индийския океан "номерът" не минава толкова лесно, пише БТА. Канабисът (марихуаната) е друга работа, той по принцип се произвежда близо до пазарите за пласмент. Но по-нататъшният му път също е свързан с големи трудности. Марихуаната впрочем е най-разпространеният наркотик сред младежта - според експерти я консумират 5,6 на сто или почти 14 милиона от 15-16-годишните.  "Тревата" има най-много поклонници в Европа, включително Източна, а също така в Северна и Южна Америка. Силно е взело да буксува обаче разпространението на опиумен мак (за негова "родина" е смятан Афганистан, откъдето той тръгва едва ли не по цял свят). "Реколтата" се прибира главно от март до юни, но според доклада на ООН събирачите "нямат възможност и желание да бият път до районите, където се отглежда" макът, съответно спада и производството на хероин.

Същевременно се очаква свиване на кокаиновата индустрия в Колумбия, където фермерите "нямали бензин". Затова консумацията на кокаин и хероин от черния пазар явно намалява - станали са дефицитна стока. Между другото "информациите", че кокаинът помагал срещу коронавируса, са окончателно опровергани от СЗО. Но заслужава ли това тържествени тимпани? Едва ли - става дума само за временна пауза, защото хероиновите наркомани например могат да минат на фентанил и производните му, кажи-речи най-смъртоносните наркотици. Нелегални лаборатории произвеждат множество негови аналози, използвайки достъпни реактиви и елементарно химическо оборудване. А преди година министерството на вътрешната сигурност в САЩ се бе наканило да признае фентанила за "оръжие за масово поразяване".

Източник: Блиц

коронавирус
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0