loading...
Начало | Анализи | Обрат! Заведенията отказват да отворят? (С новите изисквания ще работят на загуба)

Обрат! Заведенията отказват да отворят? (С новите изисквания ще работят на загуба)

Според анкета, проведена от Сдружение на заведенията в България, много от заведенията са готови и да не отворят в знак на протест, въпреки че вчера именно за заведенията с открити площи част от мерките се разхлабиха и те поетапно могат да започнат да функционират след средата на тази седмица.
Анализи 0 Прочетено: 23184 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Обрат! Заведенията отказват да отворят? (С новите изисквания ще работят на загуба)

Според анкета, проведена от Сдружение на заведенията в България, много от заведенията са готови и да не отворят в знак на протест, въпреки че вчера именно за заведенията с открити площи част от мерките се разхлабиха и те поетапно могат да започнат да функционират след средата на тази седмица.

Анкетата задава само един въпрос и той е с настояването да се намали ДДС ставката на 5% до края на 2021 година и да се отложи влизането в сила на Наредба Н18.

232 заведения са участвали в допитването, като 70.55% от анкетираните са отговорили, че в знак на протест са готови да не отворят изобщо, ако не се изпълнят горните две искания.

25.86% от заведенията са готови да отворят при сегашните условия. 2.59% не отговарят на въпрос и явно се колебаят.

С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Това заяви председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR. Като свои доводи той заяви, че по тази схема ресторантьорите ще трябва да заплащат пълния наем за заведението, като добави че това не е изгодно за тях, тъй като приходите на ресторантите се генерират според броя места.

Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря, коментира още той. Алибегов бе категоричен, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки.

Председателят на Асоциация на ресторантьорите настоява да се предприеме пакет от икономически мерки.

Очаква се техни представители да се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата те се надяват да постигнат резултати в намаляване на разстоянието между масите.

Припомняме, че вчера здравният министър издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито - градини, тераси и др. - на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Това може да се случва при спазване на противоепидемични мерки, като разполагането на масите на отстояние не по-малко от 2,5 метра и ограничения при посетителите - не повече от 4 души или едно семейство.

Още вчера се чуха тези, че разпоредбата не е ефективна и не позволява работа на заведенията, от една страна, а от друга, че мерките няма да бъдат спазвани. Миналата седмица също беше обявена и готовност за протести от страна на завадения.

Източник: Флагман

Заведения коронавирус
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0