loading...
Начало | Анализи | Министърът на образованието с важни новини за матурите!

Министърът на образованието с важни новини за матурите!

Анализи 0 Прочетено: 22302 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Министърът на образованието с важни новини за матурите!

Тази ситуация показа, че по-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към обрзованието. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Матурите ще се проведат в първата седмица на юни. Това е отлагане с 10 дни. През юли ще са кандидат-студентските кампании. Ще дадем алтернативна възможност за тези деца, които не усеят да се явят на матурите“, посочи той.

„Важно е външното оценяване след 7-и клас. То е част от оценката за децата, които ще кандидатстват в гимназии. Тази година ще отпаднат изпитите за 4-и и 10-и клас, тъй като ще е рисково. Изпитът след 7-и клас ще се проведе, защото няма да е справедливо към учениците, които цяла година са се готвили“, обясни министър Вълчев.

Той увери, че изпитите ще се проведат при завишени мерки за безопасност. „Остава възможността учениците да се явят за повишаване на оценките след 12 клас. Ще има възможност за срещи с учителите след 13-14 май“, коментира просветнят министър.

 

Министър Вълчев обяви, че учениците ще бъдат изненадани с по-малко теми тази година. Това се дължи на факта, че учителите нямат единна скорост на преподаване. „Много учители се справиха добре в онлайн обучението, родителите също помогнаха. Ще подходим с максимално разбиране. Няма да включим материал, който не са успели училищата да преподадат. Трябва да се има впредвид, че учениците учат повече извън часа“, отчете той.

„Всички работят на принципа, колкото могат да компенсират повече, а след приключване на карантината да наваксат. Във всички случаи ще имаме едно закъсняло завършване, но няма да има нулева година“, увери министърът на образованието.

Министърът каза още, че сме в условията на пандемия. „Надделява принципа на предпазливост. Всичко е извънредно тази година“, подчерва Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg

Красимир Вълчев
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0