loading...
Начало | Анализи | Циганите от коронахорото в Петрич загазиха сериозно

Циганите от коронахорото в Петрич загазиха сериозно

Анализи 0 Прочетено: 73584 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Циганите от коронахорото в Петрич загазиха сериозно Снимка: struma.com

 

Присъдите са в сила от сряда

Хорото излезе доста солено на петричките роми от заможната фамилия Янкови, които играха хоро под карантина и пуснаха клип във Фейсбук.

 

Участниците в хорото получиха бързи присъди след споразумения с прокуратурата, които бяха одобрени от РС – Петрич. Вальо Янков (на 45 години), Спас Янков (на 46 години) и Снежана Янкова (на 26 години) бяха привлечени към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления по чл. 355 от НК и се признаха за виновни за неспазване на задължителната карантина, въведена по време на извънредното положение в страната поради разпространението на вируса COVID-19.

 

Наказателното производство срещу тях е започнало след извършена проверка от органите на МВР в Петрич. Поводът за нея е бил видеоклип, публикуван в социалната мрежа Facebook. Обезпокоителното в него било множество празнуващи хора, излезли около 15 часа на 7 април на улица пред дома си в ромската махала в града, в условията на обявеното извънредно положение в страната.

 

Същите играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа.

Разследващите са установили, че трима от тях – роднините от фамилия Янкови, на 26 март пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 – Видин с лек автомобил с чужда регистрация.

 

Пред компетентните български власти те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в Петрич. Двамата мъже бяха осъдени условно – на 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок, и глоби в размер на 10 000 лв. за всеки, а жената – на пробация, включваща задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото 200 часа годишно и глоба в размер на 5000 лева, уточнява struma.bg.

 

Присъдите вече са в сила от сряда, когато бяха одобрени споразуменията, заяви председателят на РС – Петрич Атанас Кобуров.

 

 

Източник: blitz.bg

глоба Петрич присъда цигани хоро
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0