loading...
Начало | Анализи | Експерт разкри докога ще стигнат парите във фискалния резерв

Експерт разкри докога ще стигнат парите във фискалния резерв

Анализи 0 Прочетено: 30870 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Експерт разкри докога ще стигнат парите във фискалния резерв

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи


Икономистът Красен Станев разкри докога ще стигнат парите във фискалния резерв.

 

До момента загубата от кризата заради коронавируса е 50 милиона лева на ден. На практика това означава, че целият фискален резерв стига за 140 дни.

Това заяви икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика по БНР.
Но има загуби, които не се виждат. На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди.

Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят.

Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството, каза Станчев.

 

Във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата.
Основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани, подчерта Станчев.
 
„Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството.”

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи. „Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от циганските махали са по-бедни от боянските махали, но което получават циганските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи.”
 
„Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност”, заяви Красен Станчев.
 
Трябва да се работи спокойно, бързо и умно, заключи той.

Източник: vesti.bg

коронавирус Красен Станчев икономист фискален резерв финансова криза
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0