loading...
Начало | Анализи | Ще има ли кредитни облекчения в България заради COVID-19?

Ще има ли кредитни облекчения в България заради COVID-19?

Анализи 1 Прочетено: 30618 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Ще има ли кредитни облекчения в България заради COVID-19?

Правителството не веднъж е било предпазливо в намесата си в частния сектор, още повече в банковия, който е стратегически за страната ни. Направи го и сега във времето на сериозна епидемия, която постави на риск голяма част от икономиката ни. Имаше очаквания, че в мерките за справяне с кризата от коронавируса ще попадне една много важна – отлагането плащанията по кредитите.

Всъщност първоначално подобна мярка влезе в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Предложението беше до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица. То беше прието от правната комисия в парламента. В крайна сметка обаче в пленарната зала при второ четене подобен текст отпадна.

Така в закона бе записано, че няма да се налагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения. (чл. 5, ал. 2).

 

И до отмяната на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи. (чл. 6)

На извънреден брифинг в Министерския съвет вчера, касаещ икономическите мерки на правителството по време на извънредното положение, стана ясно, че властта няма да направи компромис по този въпрос. „Мерките, предприемани от Българска народна банка и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките“, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Ще има обаче безлихвен заем за работници, които принудително са излезли в неплатен отпуск. Кредитът може да е в размер до 1500 лв. Бизнесът ще бъде подпомогнат с 4,5 млрд. лева, като Българската банка за развитие ще даде на бизнеса 500 млн. лева като гаранции за кредити. И преди вчерашния брифинг Горанов коментира, че няма как държавата да наложи мораториум върху плащането на кредитите, аргументирайки се, че това би било популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки.

Днес вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че очаква банките да бъдат гъвкави при неплатени вноски, а не да разпродадат къщите на длъжниците си. Той разкри още, че сумата за търговските банки е в размер на 600 млн., но реално те ще могат да се ползват от около 2,5 милиарда. Дончев заяви, че банките не трябва да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, и да дават въздух на клиентите си. Вицепремиерът добави, че се надява в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост. Парите, които се пренасочват, са 600 млн., но при нужда ще стигнат милиард, каза още той.

Novini.bg потърси мнението и на юрист, който също коментира темата. Ето какво заяви той пред медията ни: "Причината да се води само диалог е, че отношенията между банките и техните клиенти (кредитополучатели) са гражданскоправни и държавата няма  право и не може да се намесва в тези отношенияВсеки кредитополучател може да подаде молба до съответната банка да спре да се изпълнява договора и да се отложи внасянето на дължимите вноски по кредита (или на част от тях) за времето на извънредното положение и съпътстващите го мерки. Но в този случай ще е необходимо и съгласието на банката. Няма пречка инициативата за отлагане на дължимите вноски да бъде и на банките, като това е причината държавата да води диалога, за който спомена Томислав Дончев днес. Следва да се обърне внимание, че отлагането на вноските не означава тяхното опрощаване, а само срокът, в който ще следва да бъдат внесени. Конкретните варианти (модалитети) могат да бъдат различни и зависят, както от спецификите на договорите за кредит, така и от опциите, които би могла да предложи и да си позволи дадена банка в този момент".

 

До този момент у нас има заявена готовност все пак от банките за по-облекчени условия за погасяването на кредитите заради кризата с коронавируса. Първа инвестиционна банка бе първата банка у нас, обявила облекчения за клиентите си. Оттам информираха, че банката дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19).

Източник: novini.bg

COVID-19 кредитни облекчения
avatar
Иван 2020-03-26 16:55:22
Fibank вече дават кредитни облекчения на своите клиенти.
общо: 1 | показване: 1 - 1
Captcha

Оценка на новината

0