loading...
Начало | Анализи | Не се постигна споразумение за болничните

Не се постигна споразумение за болничните

Анализи 0 Прочетено: 27216 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Не се постигна споразумение за болничните

Социалните партньори и държавата не успяха да постигнат съгласие по някои от предложените обобщени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения за временна неработоспособност по Кодекса за социално осигуряване за мерките за временната неработоспособност. Това стана ясно след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде агенция БГНЕС.

По време на заседанието НОИ оттегли предложението си семейните лекари да могат да издават първичен болничен до 7 дни, а не 14 както е сега.

Остават и 30-те дни болничен, който може да издават лекарските комисии. Предложението беше броят на дните да бъдат намалени на 20 дни.

Преди оттеглянето на предложенията синдикатите заявиха, че предложенията за намаляването на броя дни болнични, давани накуп, могат да застрашат здравето на хората. Ваня Григорова посочи, че това е неаргументирана мярка с неясна цел.

„Намаляването на дните, които се издават накуп, не носи допълнителен контрол, няма да повлияе върху евентуални злоупотреби с болничните, а е против правата на гражданите и на работниците”, заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа”.

Мярката не се подкрепя и от БЛС, от здравното и от социалното министерство.

Източник: vesti.bg

болнични
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0