loading...
Начало | Анализи | Министърът на културата с разкрития за "чувалите на Божков"

Министърът на културата с разкрития за "чувалите на Божков"

Анализи 0 Прочетено: 28476 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Министърът на културата с разкрития за "чувалите на Божков"

Няма нищо изнасяно в чували. Има си стандарти. От този механизъм няма бягане, няма шега. Това с чувалите е инсинуация, не е сериозно. Това каза министърът на културата Боил Банов по повод информациите, че предмети от колекцията на бизнесмена Васил Божков са изнасяни в чували при претърсванията и изземванията в офисите му, предаде репортер на Novini.bg.

Подхожда се изключително отговорно - Министерството на културата работи съвместно с прокуратурата и с полицията от началото на операцията. Това не е първият случай, в който Министерството на културата работи съвместно със специализраните органи, заяви Банов.

Всякакви хипотези за чували не са състоятелни. Инспекторатът на Министерството на културата непрекъснато има свои хора на всички адреси. Според ситуацията – дали са картини, археология, има експерти от Националния исторически музей и от Националната художествена галерия. Така сме практикували винаги, защото културното наследство, независимо на кой е в момента, е на всички, то е част от бъдещето на България. Колекцията може да бъде частна, но като дух тя е на държавата. Това са предмети, които трябва да бъдат съхранени за поколенията, посочи министърът на културата.

Експертите ни са много подготвени и никога не е ставало проблем с това как да се отнесем към културни ценности, как да ги опаковаме, как да ги пренесем, ако се налага. Опитни сме в тази работа, гарантираме, че всичко ще бъде запазено, съхранено и описано така, както подобава по повод защита на бъдещето на нацията. Това ще бъде направено безкомпромисно, заяви министърът, като уточни, че експертите разполагат с всички необходими уреди, които да гарантират, че културните ценности няма да бъдат повредени. Другото мога да го определя една част като инсиниуации, една част като естествени притеснения в обществото, добави той.

Взети са всички мерки нещата да се случват под контрола на Министерството на културата. Няма миг нещо да се описва и оглежда без нашите екперти да се там и да кажат как да се случи. Отговорността я носим ние. Огромни изложби сме правили в чужбина и никога не сме допускали какъвто и да е проблем. Експертизата на нашите хора е безспорна. Другите процесуално-следствени дейности не са в нашата компетентност.

Анализ дали ценностите са автентични ще бъде правен допълнително. Проверката ще бъде дълга – всеки един предмет ще бъде описан, анализиран от експетите и ще се види насрещната документация в Министерството на културата. Работата е доста, колекцията е огромна, посочи Боил Банов.

В отговор на въпрос защо над 2700 предмета, собственост на Васил Божков, за които през 2010 година е подадено искане за регистрация в Министерството на културата, все още не са регистрирани, главният директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата Александър Трайков заяви: "Това е така, защото не са уредени отношенията между държавата и частния собстъвеник. Има дължими такси, които не са платени от частния собственик".

Министърът на културата Боил Банов допълни, че в музея на Васил Божков, стопанисван от Фондация "Тракия", има 212 предмета, които са регистрирани, а останалите около 2700 не са регистрирани. Банов каза, че освен че не Васил Божков не е заплатил дължимите такси за регистрация в Министерстсовто на културата, както и да представи документи за придобиването им.

Припомняме, вчера от прокуратурата, МВР и АДФИ изнесоха подробности за операцията срещу Васил Божков. Стана ясно, че в хода на акцията са извършени процесуално – следствени действия в Държавната комисия по хазарта, в служебни помещения на длъжностни лица, както и в обитавани от тях жилища и леки автомобили. Повдигнати са обвинения на петима души – четирима, от които са извън територията на страната. Петият обвиняем е длъжностно лице от комисията. Сред обвинените е и ръководителят на организираната престъпна група - Васил Божков. Групата е действала от 2014 година на територията на страната и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Самият Божков е обявен за общодържавно и международно издирване. 

"Ще направим всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим така, че да не се страхува. Ако трябва ще му осигурим и психологическа помощ", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Темата в парламента коментира и финасовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че в момента текат разследвания и данъчни ревизии на хазартните дружества на Божков. "Държавната финансова инспекция установи грешки в прилагането на закона от страна на Комисията по хазарта, довели стотици милиони невнесени такси от организиране на хазартни игри", обяви Горанов.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Източник: novini.bg

Васил Божков Боил Банов
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0