loading...
Начало | Анализи | Тъжна вест! Внезапно почина един от основателите на Акага

Тъжна вест! Внезапно почина един от основателите на Акага

Един от основателите на група „Акага” и неин вокалист – Марин Панев, е починал в понеделник сутрин.
Анализи 0 Прочетено: 65016 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Тъжна вест! Внезапно почина един от основателите на Акага

Един от основателите на група „Акага” и неин вокалист – Марин Панев, е починал в понеделник сутрин.

 

За това съобщиха на страницата на групата във Facebook. Марин се присъединява към групата, малко след формирането й. Преди това той има 2 неуспешни опита за сформиране на подобна банда.

 

„Акага“ е сред най-популярните български групи, сформирана от студенти от Националната музикална академия, София през 1992 г. Акага е прабългарска жрица и нейното име е предложено от Калин Вельов. Музикантите от бенда са считани за основатели на модерния български саунд. Имат издадени 6 албума, като последният („20 години“) излиза в края на 2011 г. Музиката на „Акага“ представлява уникална комбинация между фънк, рок, денс, соул, реге и дори хип-хоп.

 

Ясен, Краси, Кристиян и Калин са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк, която някъде наричат фюжън. Началото е в Дома на културата в Металургичния комбинат „Кремиковци“, а използваното име е „Феротон“. Скоро към тях се присъединява Марин Панев, който има 2 неуспешни опита за сформиране на подобна група - „Нирвана“ (1985) и „АСВ“ (1987-1988). Втората е прототип на бъдеша група и е истинско откритие на джаз-срещата в Сопот (Полша). Първите концерти на новата формация са известни под името „Феротон“ през февруари 1992 г. в читалище „Славянска беседа“ и клуб „113+“. Името „Акага“ се чува за първи път на Младежката джаз-сцена през май в Пловдив, а на 17 юни зала №12 на НДК в София е взривена от едно искрящо от енергия шоу. Няколко години групата работи на щат към БНТ. През 1998 година достига до така мечтания от всички музиканти Джаз-фестивал в Монтрьо (записват няколко участия на открити сцени) и правят записи в Нидерландия.

Източник: Блиц

акага марин панев
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0