loading...
Начало | Анализи | Тези рецепти ще ви пренесат в един друг, по-вкусен свят!

Тези рецепти ще ви пренесат в един друг, по-вкусен свят!

Анализи 0 Прочетено: 35784 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Тези рецепти ще ви пренесат в един друг, по-вкусен свят!

Специалистите съветват седмичното ни меню да включва три купички варива. Те понижават рискът от сърдечно съдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. Те са достъпен източник на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.

И ако всички тези доказателства не са ви достатъчни, вижте още 5 вкусни причини да увеличите варивата в седмичното си меню.

Супа с тахан и патладжани

  • 2 патладжана
  • 200 г сварен нахут
  • 3 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 3 с.л. сусамов тахан
  • 1 стрък мащерка
  • 1 с.л. масло
  • 2 големи картофа
  • 1.5 ч.ч. телешки бульон
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • сол
  • зехтин
  • 2 с.л. крем-сирене
  • шепа бейби спанак
  • Допълнително:
  • 0.5 франзела
  • 0.5 патладжан
  • зехтин
  • сол

Източник: iStock/Getty Images

Изпечете патладжаните на котлон или във фурна. След това ги поставете в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се запарят.

Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Загрейте тенджера с 1-2 с.л. зехтин на слаб огън и задушете лука и чесъна в нея. Обелете картофите и ги нарежете на тънки полукръгчета. Добавете ги при лука и разбъркайте. Добавете 1 с.л. сусамов тахан, разбъркайте и захлупете за 3-4 минути.  След това разбъркайте и налейте бульона.

Отделно, в тиган разтопете маслото и запържете 2/3 от сварения нахут в него заедно с 1 ч.л. кимион и 1 нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте. Поръсете с нарязани листа мащерка. Пресипете нахута в супата и варете до готовност. Дръпнете от котлона, долейте малко вода и пасирайте супата до гладкост. Добавете обелените и нарязани патладжани, 1 ч.л. кимион и 2 с.л. тахан и разбъркайте добре.

Добавете листата спанак в супата и пасирайте. Добавете 1.5 с.л. крем-сирене и пасирайте отново. Овкусете със сол.

Запържете останалия нахут в тиган с малко зехтин.

Нарежете франзелата на филийки и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин. Добавете и нарязания на тънки кръгчета патладжан и запечете от двете страни. Посолете.

Сервирайте супата в купички. Добавете малко зърна запържен нахут. Гарнирайте със запечени филийки, намазани с крем-сирене. Върху тях подредете кръгчета запечен патладжан.

Яхния от грах и картофи

  • 500 г картофи
  • 500 г замразен грах
  • 50 г спанак
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 дафинов лист
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. захар
  • сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в зехтина. Добавете доматения концентрат, запържете го леко, налейте бульона и пуснете дафиновия лист. 

Добавете предварително почистените и разрязани на четвъртинки картофи. Варете 10 минути, след това добавете граха. Гответе на слаб огън още 10 минути. Овкусете със захар и гответе още 5-10 минути. 

Накрая добавете нарязания спанак. След 2-3 минути изключете котлана. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете със ситно нарязан магданоз. 

Спагети Болонезе с боб

  • 100 г панчета
  • 1 морков
  • 2 стръка селъри
  • 1 глава червен лук
  • 1 кг кайма /смес от телешко и свинско/
  • 2 кубчета органичен говежди бульон
  • 200 мл червено вино
  • 2 дафинови листа
  • 140 г доматено пюре
  • 500 мл гореща вода
  • 400 г консерва боб борлоти
  • 400 г консерва боб канелини
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 2 пакета спагети

Източник: iStock/Getty Images

Нарежете на малки кубчета панчетата и я запържете в тенджера докато си пусне мазнината. Добавете предварително нарязаните на много ситно лук, селъри и морков. Разбъркайте и запържете за 2-3 минути. Захлупете тенджерата и задушете зеленчуците до омекване.

Добавете каймата и я запържете като я разделяте. Добавете червеното вино и доматеното пюре и разбъркайте добре. Добавете предварително разтвореното кубче говежди бульон в 500 мл гореща вода и дафиновите листа. Захлупете съда, намалете силата на огъня и оставете соса да къкри в продължение на 1 час.

Овкусете със сол и черен пипер. добавете двата вида боб, предварително прецедени. Разбъркайте и гответе още 1 час с капак. Сварете спагети или друга паста. Прецедете я и я добавете в соса. Разбъркайте добре и поднесете.

Салата от черна леща и моркови

  • 2 връзки пресни моркови
  • 200 г черна леща
  • 100 г кисело мляко
  • 1 дафинов лист
  • 1 скилидка чесън
  • 0.5 връзка магданоз
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 0.5 с.л. мед
  • 2 с.л. хариса
  • 4 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Сварете лещата в 2 л вода, заедно с чесъна, дафиновия лист и стеблата от магданоза. Прецедете лещата, като остраните чесъна, дафиновият лист и стеблата от магданоз. 

Към топлата леща добавете нарязания на ситно магданоз и овкусете с 2 с.л. зехтин, лимонов сок и сол на вкус. Разбъркайте и оставете лещата да се да се охлади. 

Обелете морковите и ги залейте с останалия зехтин и меда. Посолете и разбъркайте. Подредете ги в тавичка с незалепващо покритие и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 15-20 минути, докато започнат да се карамелизират.

Пресипете лещата в голяма чиния. Върху нея подредете морковите, поръсете с кисело мляко и хариса.

Оризови спагети със зелен боб и кълнове

  • 300 г зелен боб
  • 250 г оризови спагети
  • 0.5 ч.ч. печени белени фъстъци
  • 3 с.л. нарязан кориандър
  • 2 ч.ч. бобени кълнове
  • сол и черен пипер
  • черен пипер
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 2 с.л. олио
  • 2 ч.л. рибен сос

Източник: iStock/Getty Images

Пуснете оризовите спагети в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути или според указанията на пакета. Прецедете ги.

Почистете зеления боб /по-добре използвайте тънък, френски/ и го пуснете в тенджера с вряща подсолена вода за 3 минути. Веднага го прецедете и облейте със студена вода.  Нарежете боба на по-къси парченца.

Запечете сусам в сух тиган, докато придобие златист цвят. След това запечете белените фъстъци по същия начин. В купа сложете оризовите спагети, зеления боб, запечените белени фъстъци и бобовите кълнове. Поръсете сусама.

Добавете сусамовото олио, рибния сос и растителното олио. Разбъркайте добре.

Източник: vesti.bg

готварски рецепти
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0