Начало | Анализи | Сеизмолог от БАН отправи стряскащо предупреждение

Сеизмолог от БАН отправи стряскащо предупреждение

Анализи 0 Прочетено: 66654 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Сеизмолог от БАН отправи стряскащо предупреждение

Сеизмолог от БАН предупреди за опасност, която се задава към страната ни. Продължаващите вторични трусове в Албания са напълно нормално явление, коментира Петя Трифонова от БАН. Тяхната сила и интензитет вече намаляват. Последният регистриран трус е малко преди обед днес. 

 

Денонощие след първия мощен трус са регистрирани над 50 вторични труса. Интензивна сеизмичната обстановка с няколко последвали силни земетресения допълнително създаде предпоставки за тежки разрушения, коментира сеизмологът. 

 

Трифонова допълни, че у нас се е усетил единствено ефектът от голямото земетресение в Албания – разлюляването е било слабо и усетено единствено във високите сгради.

 

Сеизмологът припомня, че България също се намира в сеизмично активна зона и трябва да сме подготвени за подобни катаклизми.

 

Петя Трифонова припомня, че Албания преди 40 години е имало и друго разрушително земетресение. Съществуващата система от разломи там е възможно да генерира сериозни трусове като този вчера, обясни още експертът.

 

Вероятно земетресенията в Албания са провокирали и труса в Босна и Херцеговина. Трифонова пояснява, че огнището, активирано в Босна и Херцеговина, спада към същите сеизмични източници – тези, намиращи се на източната граница на Адриатическата микроплоча.

Сеизмолог от БАН с тревожно предупреждение за България ВИДЕО - 0

Източник: Блиц.бг

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha


Оценка на новината

0