Начало | Анализи | Партия "Зелените" официално нелегитимна - вижте какво реши съдът

Партия "Зелените" официално нелегитимна - вижте какво реши съдът

Софийският градски съд е отменил регистрацията на партията на "Зелените" която вече участва в 10 предизборни кампании, явно нелегитимно.
Анализи 4 Прочетено: 980 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Партия "Зелените" официално нелегитимна - вижте какво реши съдът

Това съобщи Националната гражданска коалиция „Хората за природата и регионите", а от приложеното решение на съда става ясно, че делото е заведено от друга партия със сходно име - Партия на зелените. Магистратите решават, че партия "Зелените" е нелегитимна, защото да се идентифицира с това име има право само партията-ищец. Решението е наложено най-вече от факта, че "Партия на зелените" е регистрирана през 2001 г., а партията "Зелените", зад която стои организацията на Тома Белев "За да стане природа в България" - 7 години по-късно.

Решението на Софийски градски съд може да бъде обжалвано пред Апелативния. Става ясно обаче, че през процеса на делото партия "Зелените" така и не са изпратили свои представител, които да изрази позицията им пред магистратите, въпреки че многократно са били приканвани.  Те са били призовани от съда чрез Борислав Сандов, който е пълномощник на партията. Съпредседателите Петко Цветков и Андрей Ковачев не са се явявали на заседанията. Въпреки това те продължават да участват в избори и дори сег аимат общински съветник в София.

Партия "Зелените" е политическото лице на групата от организации от коалицията „За да остане природа в България“. Тя проправя път на групата псевдоеколози към политическо представителство у нас. То, от своя страна, им помага в усвояването на милиони по европейски проекти със съмнителна полза. Разпределянето на парите става непрозрачно и в затворената общност от „екологичното“ обединение, главатар на което е бившият шеф на парк „Витоша“ Тома Белев, пише trud.bg.

Според съда, името на политическата партия е съществен идентификационен белег на самоуправляващата се общност. По изрично предписание на закона, подлежи на утвърждаване с устава на партията. Отразените от регистърния съд обстоятелства, касаещи регистрацията на ПП „Зелените“, позволяват еднозначен извод, че първоначалното вписване е разпоредено към 04.11.2008 година. По силата на съдебното решение, регистрацията по ф.д. № 622/2008 е недопустима.

Източник: Труд

партия Зелените еколози
avatar
Миро 2016-05-28 02:26:07
Малко закъсняло решение, но все пак правилно. Освен това цялата им дейност е много съмнителна и наисти трябва да се обърне внимание дали няма още по-големи нарушения и дори престъпления.
avatar
Алфонс 2016-05-20 16:03:43
Преди време съдът потвърди, че Тома Белев е управлявал нелегитимно Асоциацията на парковете в България. Сега се оказва, че цялата им партия е нелегитимна. Ясно е, че не им е чиста работата. Зелената мафия трябва да бъде разследвана и да има сериозни наказания за нейните членове.
avatar
Бени 2016-05-19 19:40:30
То няма какво да се коментира тук. Напоследък рекет, екологична незаинтерсевонаст и т.н. Розовият пеликан и короядът са само малко примери, как могат да бъдат прибрани милиони. Поне работата да беше свършена, ама не би.
avatar
Криси 2016-05-19 17:47:57
Е то хубаво го е решил съдът, ама какво то това. Нещо по-конкретно посочва ли се в решението. Все пак тази партия се явява вече за незнам коя си поредна година на избори. Даже на някои места бяха вкарали и общински съветници. Сега какво се случва с тези хора. Реално те са били избрани незаконно и трябва да напуснат постовете си. Трябва да се направи ревизия на цялата им работа. Да се види отклонявали ли са пари към онези придворни еколози, които постоянно печелят обществени поръчки за милиони левове и не се налага да представят доказателства за дейността си и за какво са изхарчили парите на данъкоплатците. Тук трябва според мен да се намеси и прокуратурата именно заради тези финансови измами и престъпления. Цялостно трябва да се разследва, както партията, така и НПО-тата на всички нейни членове.
общо: 4 | показване: 1 - 4
Captcha

Оценка на новината

0