loading...
Начало | Анализи | Липсват съществени детайли около смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам

Липсват съществени детайли около смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам

Анализи 0 Прочетено: 61614 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Липсват съществени детайли около смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам

Специалистът бе категоричен, че е физически невъзможно да се полагат еднакви грижи за всички деца в семейството

Детският анестезиолог-реаниматор д-р Благомир Здравков е категоричен, че версията за хранително натравяне за трагедията в Кардам, е невъзможна заради епидемиологичното засягане.

 

Това заяви специалистът в предаването „Лице в лице” по bTV. Той добави, че има твърде много липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче и влошеното здравословно състояние на сестрите му.

 

„Ако от училищната лавка са си купили храна, те не са си купили две деца, а са си купили 20. При такива инциденти всички деца трябваше да са с гастроентерит (диария). Тук няма такова нещо, членовете на семейството са се хранили с едно и също меню, по едно и също време”, допълни медикът.

 

По думите му прокуратурата е образувала досъдебното производство по член за склоняване към самоубийство заради нормативната уредба, което не означава, че роднините са виновни за смъртта му. „Другата версия беше за токсико-инфекциозен синдром на базата на вирус или бактерия. Той обаче не протича по такъв начин.

 

Тези деца не са били с повишена температура и не са имали изследвания, които да доказват такова възпаление”, заяви д-р Здравков. Детският лекар посочи, че разследващите трябва да разберат дали се касае за криминален характер на деянието или инцидентно децата са имали съприкосновение с химикали.

 

Той допълни, че има разлика при реанимирането на деца и възрастни хора. Д-р Здравков коментира, че при децата, които се отглеждат от един родител – рискът за инциденти е 15% пъти по-голям. Специалистът подчерта, че е физически невъзможно да се положи еднаква грижа за всички деца.

 

Относно спешният екип, който е отишъл на сигнала, медикът коментира, че те трябва да се справят само на доболнично ниво и при необходимост от специализирано лечение – то се извършва в болница. „На детето са поставени инжекции против повръщане. Това е препарат, който има нежелани лекарствени реакции върху нервната система, но когато е в токсични дози. А тук, би трябвало, дозата да е съобразена с килограмите. Малко е вероятно инжекцията да доведе до смъртта на детето”, заключи д-р Здравков.

Източник: blitz.bg

Кардам натравяне склоняване към самоубийство храна грижи
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0