loading...
Начало | Анализи | Прокуратурата закова собственика на „ТАД Груп“ – Иван Тодоров с нови доказателства

Прокуратурата закова собственика на „ТАД Груп“ – Иван Тодоров с нови доказателства

Анализи 0 Прочетено: 87 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Прокуратурата закова собственика на „ТАД Груп“ – Иван Тодоров с нови доказателства

Извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност

 

Нова порция железни доказателства за участието в атаката срещу НАП от страна на боса на хакерската фирма „ТАД груп“ – Иван Тодоров са открили разследващите в дома му. 

 

Съседи на задържания вчера за постоянно в ареста бизнесмен, които преди ден разкриха, че в дома му е имало акция на спецпрокуратурата и полицията, съобщиха, че от резиденцията му е изнесена доста техника.

 

 

Свалени са и охранителните камери, които Иван Тодоров бил поставил по терасите и прозорците си, което означава, че разследващите вероятно са иззели и тях, както и записите от тях. Именно видео материалите от камерите в офиса на „ТАД груп“ се оказаха ключови за разследването до момента и затова и сега служителите на ГДБОП са ги иззели от дома на хакерския бос.

 

От луксозната му резиденция, простираща се на цял етаж в луксозния комплекс „Стела Бояна“, разследващите изнесли огромно количество техника, както и много харддискове. Спецакцията пък продължила над 6 часа, разкриват още свидетели.

 

Именно в иззетата техника разследващите са открили още данни за участието на Иван Тодоров в атаката, както и чатове с Кристиян Бойков, които вчера бяха цитирани от прокурорите в съда по време на заседанието, на което бе решено той да остане в ареста.

 

„Тази вечер НАП заминава! Ударихме на бате Митко машината и окрадохме всички документи, "Ще свалям правителството, ха-ха", бяха някои от цитираните от прокурор Даниела Ангелова реплики, които са открити в хакерски чатове между Бойков и Тодоров. 

 

Тепърва разследващите с помощта на киберекспертите от ГДБОП ще анализират и останалата събрана информация и данни от компютрите и телефоните. Собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" е доста заможен и има няколко имота. 

 

Много е вероятно прокуратурата да провери и дома му във Варна, където той също прекарвал доста време и където основно живеел преди да отвори хакерската компания и да се премести в София. Междувременно прокуратурата публикува и част от доказателствата, представени вчера в съда. 

 

В съобщението се казва, че извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други отегчаващи обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. 

 

Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи. На 08.08.2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за разглеждане при закрити врати на мярката за неотклонение на обвиняемия Иван Тодоров. Пред въззивната инстанция Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, имащи пряко отношение към предмета на доказване. 

 

След като съобрази събрания доказателствен материал съдът прецени, че са налице предпоставките на чл.63 от НПК и наложи на обв. Тодоров най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Припомняме, че Иван Тодоров бе задържан при пристигането си в РБългария на Летище София, като Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК. 

 

Към наказателна отговорност са привлечени Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК и Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК. 

Източник: pik.bg

Иван Тодоров кристиян бойков Георги Янков "ТАД Груп"
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0