loading...
Начало | Анализи | Пазете се от комарите! Те са носител на опасен вирус

Пазете се от комарите! Те са носител на опасен вирус

Анализи 0 Прочетено: 44856 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Пазете се от комарите! Те са носител на опасен вирус

Доказа се вирус на западнонилската треска у нас. Страната ни е северна граница на района на разпространение на вируса на западнонилската треска. Този вирус не е характерен за нашата страна. Може в някои топли и влажни лета да се появят единични случаи, но ние не сме мястото, където това заболяване се вихри по принцип. Това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров, завеждащ на Детското отделение в Инфекциозна болница в София.

Лекарят е категоричен, че не може да се очаква разпространение на заразата у нас и препоръча хората да се предпазват от ухапване от комари. Той обясни, че в Гърция и в Италия заболяването го има.

По думите му това са единични случи и трябва да се предпазваме от ухапвания от комари. „Преносители на болестта са особен вид комари, които обичат да живеят на по-топло. Определено у нас няма условия за разпространение на болестта“, увери той.

„Това заболяване винаги идва в по-южните части на Европа. Където има безконтролни популации на комари, е възможно то да се появи“, предупреди доц. Атанас Мангъров.

Доц. Мангъров каза, че заболяването протича безсимптомно, но ако се появят симптоми, те са грипоподобни и лечението е също като при грип. В по-малко от 1% от случаите може да се развие в енцефалит (възпаление на мозъка).

 

„Случаят на детето от Русе показва, че в страната ни има поне още 100 души с този вирус, но не показват симптоми. Въпреки това няма основание за безпокойство“, каза още завеждащият на Детското отделение в Инфекциозна болница в София.

Източник: novini.bg

западнонилска треска вирус на западнонилска треска комари ухапване от комар
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0