loading...
Начало | Анализи | Внимание! Тероризъм по телефона – точат спестявания само с едно обаждане

Внимание! Тероризъм по телефона – точат спестявания само с едно обаждане

Анализи 0 Прочетено: 217 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Внимание! Тероризъм по телефона – точат спестявания само с едно обаждане

Крупните измамници „Топ Форекс“ набират наивници с ново име и нов сайт

Мечтаете ли за бързо забогатяване? Имате спестявания, които искате да удвоите и утроите само за броени дни? Искате да се събудите милионери, без дори да сте мръднали от дивана?
Ако отговорът на тези въпроси е „Да“, вие сте идеалната мишена на едни от най-големите измамници, действащи на територията на България. Става въпрос за добре познатите преди десетилетие „Топ Форекс“, които с днешна дата са рестартирали бруталната схема за рекетиране на наивни инвеститори под прикритието на телефонен маркетинг.
През последните няколко седмици буквално валят предложения за бързо и сигурно забогатяване посредством търговия с валути, така че в никакъв случай не давайте съгласието си на съмнителни оферти за бързи пари чрез инвестиции на борсата, предупреждава „Икономическа полиция“.
Макар с днешна дата „Топ Форекс“ да се представя с ново име - Goldenburg Group и официален сайт https://goldenburggroup.eu/, на върха на пирамидата стоят едни същи лица – Павел Кочалка и неговите съдружници Даниел Буриан и Станимира Кишишева. Лицензираната перачница, през която минават парите, събрани от телефонния рекет, също остава непроменена и регистрирана в Кипър, а адресът на компанията е в Дубай – Cluster T, Office 6 - Jumeirah Lake Towers.
Зарибяването на наивни инвеститори е перфектно изпипано. Измамниците първоначално разчитат на агресивна рекламна кампания чрез интернет. След това започват системни телефонни обаждания на номера, докопани от крадени бази данни. Така, ако се окажете под прицела на мошениците, чувате в слушалката: „Вече ни познавате, нали? Дайте 100 или 50 долара, за да видите как става и ще се уверите, че може да се печели”.
Следва изпращане на средства, уж, за да захраните сметката си. Интересното е, че не изпращате парите си в САЩ за покупка на суператрактивни активи, а в Кипър. На този етап изманиците разчитат, че вече сте „захапали въдицата“. От първото вложение наивните инвеститори печелят солидно, при това за броени дни. Често доходността е 300-400%, т.е. вложилият 100 долара вече има 400, дори и повече по сметката си.
След това управляващите чуждите пари изманици се обаждат на „клиента“ си повторно и казват: Виж колко си добър във форекса, това е твоето призвание. Играй с по-голяма сума и търгувай с повече валути, за да спечелиш повече.
Интересното е, че хората дори и не питат откъде идват тези нереални свръхпечалби в началото. Те играят през платформи и остават с впечатление, че благодарение на своите „дълбоки” познания и нюх са ги изкарали сами. Всъщност вложените пари не са излизали никъде по форекс борсите.
Когато големите пари дойдат обаче, мошениците агитират измамените камилчета за „улеснение“ да прехвърлят парите на техен доверен брокер, който директно играе на FOREX пазарите, за да ги обогати максимално.
В следващия миг парите директно изтичат в чужди банкови сметки, а редовно обяснение е „Пазарът неочаквано се срина“. Следва агитиране за допълнителни пари, за да се избие „клина“. Впоследствие за няколко минути до няколко дни, новите суми също се губят. Накрая сметката на инвеститорите е занулена, а печалбата на „Топ Форекс“ е изпрана и легализирана в Кипър.
„В някои от случаите има сключен договор за промотиране и реклама с лицензиран инвестиционен посредник в чужбина Република Кипър).
Целта е служителите на дружеството в България е да привличат клиенти за контрагента си зад граница. След установяване на контакт с евентуалните клиенти служители организират директни срещи. Луксозно обзаведени офиси и ентусиазирани, добре облечени служители прилъгват по-недалновидни и доверчиви хора да инвестират.
На въпроса: „Имате ли издаден лиценз” отговорът винаги е утвърдителен (Да, кипърски). Практикува се и прикритие зад фасадата на рекламна агенция“, обясняват от Комисията по финансов надзор.
„Липсата на писмен документ, удостоверяващ отношенията с клиенти, както и фактът, че нерегламентираната дейност – предлагане на валути, се осъществява по телефона, вдъхват самоувереност и чувство за недосегаемост на управителите и служителите на дружествата, извършващи такава дейност, за която законодателството изисква релевантен лиценз“, допълват от държавния орган за контрол.
Кой е човекът на дъното на цялата измамна схема? Собственикът на „Топ Форекс“ или с днешна дата, дружество Goldenburg Group, е небезизвестният Павел Кочалка – обект на разследване от властите в родната си Чехия. Там измамникът има скандално реноме и се слави като баща на телефонния тормоз.
Запознати с криминалното му досие издават, че попада в прицела на служите по сигурността и в други държави заради завличането на огромни суми от клиенти посредством предложения за инвестиции във валути.
От страна на полицията в България и Гърция вече тече съвместно разследване на последните случаи на телефонен рекет, издават източници от полицията.

Източник: crimes.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0