loading...
Начало | Анализи | Доказано: Жените живеят повече от мъжете!

Доказано: Жените живеят повече от мъжете!

Анализи 0 Прочетено: 33516 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Доказано: Жените живеят повече от мъжете!
Разликата между средната продължителност на живота на жените и мъжете у нас е точно 7 години в полза на нежния пол, като дамите у нас регистрират средна възраст на преживяемост от 78,4 години, докато за силния пол статистиката отчита 71,4 години. Това показват данни от анализ на Евростат за средната продължителност на живота в Европейския съюз (ЕС) за периода 2017-2018 г.

Общо за населението на страната ни за посочения период средната продължителност на живота е била 74,8 години, което ни нарежда сред страните с най-ниска средна продължителност на живот в ЕС заедно с Латвия (75 години). Средният показател за продължителност на живота в ЕС е бил 81 години.

Различните нива на смъртност при мъжете и жените у нас определят и средната смъртност на населението в страната, като за 10-годишен период (2008-2018 г.) има регистрирано значително увеличение на преживяемостта при мъжете у нас - 1,9 години, както и при жените - 1,8 години.

Регистрирана е също и значително по-висока средна продължителност на живота сред населението у нас в градовете спрямо селата - хората в градовете живеят с около 2,9 години по-дълго отколкото в селата.

Средната продължителност на живота у нас варира значително и според някои региони - от 73 години в област Монтана (по-ниска от средната за страната) - до 77 години в София-град и област Кърджали.
Освен това очакваната средна продължителност на живота на българите, навършили 65-годишна възраст през миналата година, е отчетена в размер на плюс 16 години, като за 10-годишен период този показател се е повишил с 1,2 години.

За сравнение - средната продължителност на живота на 65-годишните мъже във Франция за периода 2017-2018 г. се измерва с показател от около плюс 20 години, а за дамите там - около плюс 24 години, предават от БТА.

Източник: dariknews.bg

жени и мъже продължителност на живота
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0