Начало | Анализи | Хвани ме, ако можеш

Хвани ме, ако можеш

Анализи 0 Прочетено: 427 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Хвани ме, ако можеш

Гледали ли сте филма „Хвани ме, ако можеш“? Ако вие сте пропуснали холивудската лента с участието на Лео Ди Каприо, в родните бизнес среди има „мастит капацитет“, от когото героя в хитовата продукция може само да се учи. Въпросният нашенец се казва Маню Моравенов и досущ като във филма, ловко успява да спечели милиони долари и евро, преструвайки се на мастит играч в сферата на борсовите акции и инвестиции в пазара на недвижимо имущество.
Пътят към света на големите пари за Моравенов започва преди около 15 години, когато нагазва в дълбоките бизнес сделки в портфейла на компанията "Феърплей Пропъртис". Маню е избран за член на борда на директорите лично от основателя на фирмата Марио Захариев, който му гласува пълно доверие и поверява в негови ръце почти цялото управление на компанията.
Не след дълго, започва да реализира поредица от финансови операции, в които с течение на времето въвлича освен обикновените клиенти на фирмата, едни от най-близките хора, влизащи в колегиалния и приятелския му кръг. Сред тях попадат дори представители на масонските среди у нас, които също биват подведени от блестящия професионален имидж на Моравенов. 
Схемата е следната – съзнателно реализира пред заблудените инвеститори проекции на бизнес сделки, които много добре знае, че никога няма да се осъществят. Клиентите обаче му поверяват финансовите си капитали и накрая излиза, че те са губещите, а печеливш е само и единствено Моравенов. Стига се до там, че в сенчестите операции са въвлечени и акционерите на публичната компания, които остават в пълно неведение за нерегламентираните действия от страна на Маню.

Едновременно с тази дейност, той продължава да получава и шестцифрено ежемесечно възнаграждение като член на борда на директорите на могъщата компания. 
Разривът настъпва миналото лято, когато Моравенов съсипва по чудовищен начин една от най-важните сделки в историята на "Феърплей Пропъртис" – закупуването на сградата на бившето Чешко посолство в центъра на София. 
Апетитният имот се намира в сърцето на столицата, на броени метри от паметника на Васил Левски и парка „Заимов“. Заради атрактивното си местоположение, се оказва твърде голяма хапка за останалите инвеститори, но не и за "Феърплей Пропъртис", която има амбицията да издигне луксозна десететажна офис сграда на мястото на посолството. 
Проектът печели търга за терена с предложена цена от 5.8 млн. евро. От там цялата сделка е поверена на Моравенов, който почти на финала проваля процедурата по узаконяване, включваща промяна на предназначението на терена и изваждане на всички необходими разрешителни за събаряне на сградата и започване на строеж. 
Проваленият с гръм и трясък проект довежда почти до пълен срив компанията, която излиза от сделката с финансови загуби за над 4 милиона евро в комбинация с огромен удар върху рейтинга й на инвестиционния пазар. 
Приближени до собственика Марио Захариев лица осъзнават, че главната вина за катастрофата носи именно неговото протеже Моравенов, който е изхвърлен не само от шефската позиция, но и от всички структури на фирмата. 
С днешна дата ръководството на "Феърплей Пропъртис" не желае да бъде свързвано по никакъв начин с лицето Маню Моравенов, което, по никакъв начин не пречи то да продължава схемите си на финансовия пазар. 
Възползвайки се от изградения имидж на професионалист в света на инвестициите, оплита в мрежата си нови клиенти. Наивниците пък му предоставят управление на солидни парични активи, без дори да подозират, че накрая пълна остава единствено сметката на хитрия Моравенов.

Източник: crimes.bg

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0