Начало | Анализи | Бивша идеалистка се прероди в палач на инвестиционния пазар

Бивша идеалистка се прероди в палач на инвестиционния пазар

Анализи 0 Прочетено: 553 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Бивша идеалистка се прероди в палач на инвестиционния пазар

Това е една история за една зле подправена „идеалистка“, която години наред в битничеството си на адвокат и през псевдограждански движения, защитавайки популистки каузи, се издигна до несменяем квестор в малобройния боен отряд на Комисията за финансов надзор.

Идеалистката от 2012-2014-а година например се прочу с това, че стана защитник на… покойник. Адвокат Наталия Кумпикова се зае със случай, при който е заведено дело от ЧСИ на основание заповеди за незабавно изпълнение по чл. 417 от ГПК срещу покойник. Исканията на наследниците за предоставяне на информация от банка по всички договори, сключени от починалия им родственик с банката, е законосъобразно, пледираше тя.

Такива отчаяни дела поемаше гордата адвокатка. Но когато зазубрените параграфи, членове и алинеи не помагаха, тя хитро прибягваше до помощта на гражданското общество. Което както знаем го няма, но има формиравания, които от негово име прибират доста грешни пари. Затова и Кумпикова тогава грабна знамето на Гражданско движение „ДНЕС”. И заплаши, че ако не спечели от името на покойника, ще предприеме необходимите законови мерки, като уведоми за извършените нарушения медиите, БНБ и Омбудсмана на Република България, както и ще окаже необходимото съдействие на потърпевшите за образуване на дело пред компетентния съд.

Треперете съдии, онемейте власти! Кумпикова гони до дупка!

Тези безобидни детски игрички обаче водят до сериозни резултати. Наталия Кумпикова се превръщка в най-търсеният палач за квестор на КФН. Ако хвърлите бегъл поглед върху изпадналите в немилост пред КФН инвестиционни посредници, ще се убедите, че комай единственият квестор, който влиза в тях, и то от години наред, е Наталия Кумпикова. Първата мисъл, която идва на ум на непредубедения наблюдател е, че тази дама явно е свърхпрофесионалист, чутовен експерт и пример за порядъчност, която няма равна на себе си в България.

Защото, както пише в Закона, квесторите са единствените лица, които имат право да извършват действия от името на дружеството и то в рамките на поставените от КФН задачи. Значи това би трябвало да е довереното лице на Надзора, посланикът на държавния интерес. От момента на назначаването си квесторът поема: приемане и предаване на нареждания във връзка с един или повече финансови инструменти, включително посредничество за сключване на сделки с финансови инструменти, изпълнение на нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти за сметка на клиенти, управление на портфейл, предоставяне на инвестиционни консултации на клиент.

За да се свърши цялата тази иначе добра работа по най-категоричния и в разрез със закона начин, необходимото и достатъчно условия е тя да бъде възложена на Кумпикова. Безогледната дама вече има славата на квесторът на КФН, който закрива дружества. Където влезе – трева не никне. След жертвите са „ Златен лев“ , „Глобал маркетс“, „Позитива“, „Цитадела“, „Интерактив“, „Бета корп.“ Навсякъде нейния почерк – липсвали пари, ограбени били клиенти. Вместо да оздравява дружествата, тя се превръща в техен гробокопач.

Дотук добре. С тези атестации госпожата може да бъде избирана за квестор до пенсия. Но дали авторитетът и е безспорен?. Затова трябва да бъдат чути собственици и мениджъри на инвестиционни посредници, поставени „под запрещение“ от нея. А те с часове могат да говорят за непозволените хватки, която тя прилага. Те не смеят да я упрекнат директно в корупция – както при избора й за тази отговорна роля, така и в изпълнението й. Но дават воля на страха от непредсказуемостта й, често далеч извън рамките на закона.

Неслучайно когато КФН нанесе удар по бизнес на видния предприемач Ивайло Пенчев – Платформата за онлайн търгове „Окшънайз” (Auxionize) и разпореди, че няма право да предлага застраховки, форумите във „Фейсбук“ и икономическите издания се задръстиха със заплахи, че може да дойде Кумпикова.

Ето:

Стоян пише: „Ами кво да ви кажа – поредната гавра с българския бизнес. Не бих се учудил скоро и квестор да им сложат и да ги изкарат, че не си управляват компанията като хората. Ще дойде Кумпикова и ще им разкаже играта – тя дето влезе, фирма не виреее. Давам им месец, два най-много в нейно присъствие, така, че да внимават.“

vcw48527032: Тази щом влезе в дадена фирма – 100% фалит. Преди време се въртяха доста скандали около нея. Беше спрягана и за квестор на КТБ, забъркана е и в други скандали с посредници който фалират след нейна намеса.

Mario допълва: „Ей, тая Кумпикова набележи ли си някоя фирма не я оставя на мира. Гледа къде каквото има да прибере в джоба.“

Никола е с подобно мнение: „Пращайте Кумпикова да обере де що има и да се приключва панаира. Такава лисица е, че единствената и цел само да събере дет квото е останало в нейното джобче.“

Petrov се намесва: „Ами кво да ви кажа и тези („Окшънайз”) са ги набелязали. Щом има някъде келепир пращат услужливи госпожи и господа като Кумпикова, за да вземат дет квото има и после дим да ги няма.“

Ако се вярва на мненията – става въпрос директно за съмнения за злоупотреби. В директни разговори представители на инвестиционни посредници не пропускат да намекнат за това. Несменяемата квесторка може би е в тази си роля за „особени заслуги“, коментират в социалните мрежи.

Три независими източника от Комисията за финансов надзор заявиха, че ще бъде направен списък с подходящи за квестори експерти, което ще даде възможност на ръководството на Надзора да прави информиран избор, а не да се ограничава с вездесъщата Кумпикова. И на хората в Регулатора вече им било писнало да отговарят на прищевките на дамата, на оплакванията от страна на поднадзорните им лица и на неудобния въпрос „Защо все тази?“, задаван от странични безпристрастни наблюдатели в бизнеса.

Те изразяват надежда, че новото ръководство на Надзорния орган ще намери малко време, за да вземе необходимите мерки и пикът в изявите на Компикова да остане само един неприятен спомен. Вече нещата са докарани до там, че се жалват не само собстквеници и управители на ликвидираните дружества. Вълна от досъдебни производства срещу нея се надига и от бившите клиенти на инвестиционните посредници, които ясно осъзнават, че дори и да е имало малък шанс да върнат парите си, които са загубили по тяхна вина – с други думи некомпетентност – при влизането на Компикова – „Надежда всяка тука оставете!“.

Както пишело на вратите на ада, според Данте Алигиери.

Източник: mignews.info

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

0