Начало | Анализи | 50 опитни касоразбивачи се разхождат на свобода

50 опитни касоразбивачи се разхождат на свобода

Анализи 0 Прочетено: 640 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
50 опитни касоразбивачи се разхождат на свобода

Към 50 са опитните касоразбивачи в България, които се разхождат на свобода, твърдят запознати с криминалния живот в България.


Основна част от тези "професионалисти"  живеят в столицата и са се учили в  своеобразната школа, известна като "Люлинска банда". Групата е създадена от убития през 2011 г. Йордан Цонков - Джиджи.


Огромна част от обирджиите в България в момента не са в затвора. Повечето са арестувани многократно, имат и присъди, но след кратки престои зад решетките те излизат отново на свобода.


"Между 5 и 8 крадци участват във всеки от обирите на банки. Организацията на един удар на банков клон изисква участието на поне 5-6 души, всеки има строго определена функция, движат се с няколко коли", обясняват криминалисти от сектор “Кражби” на столичната полиция пред в. 24часа.


Според експертите една част от групата влиза в помещението за разбиването и отварянето на съответния банков клон, а отвън се прави т.нар. отцепка, или наблюдение на района. Трети член на бандата е ангажиран със заглушаващото устройство.


От години крадците се преливат от една в друга група. При всеки удар основният организатор решава какви хора да “покани". Той търси човек, който умее да разбива всякакви каси, друг, който ще заглушава, добър шофьор и т.н. Много важно е хората в групата да са в добри взаимоотношения и да си имат доверие. В тези среди доверието е най-важно.


Обир на банков клон се подготвя детайлно поне месец,  твърдят експерти. Само предварителното проучване на избраното място е възможно да продължи и няколко месеца. Необходимо е и време за подготовката на техника и екипировка за всички участници.


Най-скъпите “инвестиции" на касоразбивачите са "тапата" за заглушаване на радиоефира и режещият инструмент. Крадците ползват студенорежещи инструменти за рязане на дебела и много плътна преграда(от различни материали като метал, бетон и т.н.). Тази техника струва между 5 и 25 хил. лева. Бандите или купуват една апаратура и я ползват по-дълго време, или пък наемат тези скъпи инструменти от други престъпни групи.


"Тапите" се купуват от чужбина, като цените на по-добрите модели започват от 20 хил. лева. Най-качествените заглушители, които се използват и от командоси за противодействие на терористични нападения, струват от 50 хил. лева нагоре. Тези устройства могат да заглушат всички видове сигнали в радиоефира на поне 500 метра. Много от местните обирджии ползват по-нисък клас тапи, които също осигуряват достатъчно заглушаване на сигналите на СОТ-а.


Столични криминалисти обясняват, че подготовката на един банков удар е доста високоинтелектуална работа. За организирането се изискват технически познания в чисто строителен аспект - да се знае разположението на помещения, видът конструкция на сградата и т.н. Трябва човекът да може да се ориентира какво стои например зад една мазилка, какво е разположението на дадени строителни елементи, къде може при пробиване да се удари на носеща колона, на желязо, бетон. Това обикновено се научава от плана на сградата, но при достатъчно знания и опит тези специфики могат да се научат и без да има чертежи на помещението, разказват полицаите.


Друг задължителен момент в организирането на обира е наблюдение на клиентския салон, който ще се обира. След няколко посещения бандата вече знае какво е разположението на камерите, на датчиците и обичайното място, където стои охранител, ако ще се влиза "на грабеж".


При самото извършване на обира отиват 5-6 души, с поне две коли. Има подготвени минимум два маршрута за оттегляне. Заглушени са сигналите в района.


Един от членовете на бандата следи полицейската честота. Има екип, който непрекъснато е в движение в доста голям периметър около мястото на удара и проверява за наличие на автомобили на СОТ или полиция.


Откраднатите вещи не се държат на адреси, свързани с крадците. След кражбата максимално бързо ценности като златни накити се привеждат във вид, в който не могат да бъда идентифицирани - претопяват се, или се режат на парчета.


Грешки стават въпреки перфектната организация. Затова и голяма част от опитните касоразбивачи имат дълги досиета. От затвора обаче се измъкват бързо, заради съдийски решения.


Според вътрешна информация всяка седмица в София има по един опразнен сейф. Статистиката на полицията сочи, че около 20 са извършените касоразбивания в София за първите 4 месеца на тази година. Средно всяка седмица е бил опразван поне по един сейф в офис, магазин, жилище или трезор. Повечето от тези случаи са домови кражби, при които обирджиите са успели да отворят и откраднат ценности от метален шкаф или домашна каса.


Най-голямата сума, открадната от една каса, е  около 200 хил. лева. Парите са отмъкнати от офис в първите дни на януари.


Обирите, извършени след пробиване на дупка в стена от съседно помещение са 4. По този начин са били опразнени каси още на офис, заложна къща и златарско ателие.

обири София страната
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5