loading...
Начало | Анализи | Крадат луксозни джипове с устройство за 30 000 лева

Крадат луксозни джипове с устройство за 30 000 лева

Анализи 0 Прочетено: 106722 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Крадат луксозни джипове с устройство за 30 000 лева
30 000 лева струва най-новото устройство за разбиване на модерни автомобили. То се нарича командер и се използва, след като автокрадците проникнат в купето на автомобила. Командерът се включва в таблото и обучава нов ключ за превозното средство.

Доскоро автомобилите на „Мерцедес“ имаха защита от подобни улични кражби, тъй като да се обучи нов ключ за тях не е лесно занимание.

Автокрадците трябваше да преместят превозното средство до възможно най-близкото скривалище, където да обучават ключ за него в продължение на часове. Пред „Монитор“ Ангел Бадънков, началник на сектор „Престъпления, свързани с МПС“ към СДВР, коментира, че подобни устройства за кражба се предлагат най-вече от малки фирми за ключарски услуги в интернет.

Лице на компанията приемало доставката с командерите от Молдова където се произвеждат. При провеждане на полицейска проверка на обекта, ставало ясно, че устройствата са изгубени. Всъщност те се доставят на клиенти – автокрадци, които ги използват за разбиване на луксозни джипове и автомобили.

Към момента с подобни командери разполагат организирани престъпни групи от Варна, Бургас и Банско, пишат от „Монитор“. Според оперативна информация на СДВР, молдовци са идвали преди няколко месеца в столицата, за да предложат новото устройство на потенциални клиенти.

Създал се затворен кръг на автокражбите, начело с Молдова. Командерите били по-евтини за автокрадци, готови да работят с молдовците. Откраднатите превозни средства били изкупувани отново от чужденците на добри цени. „BMW” X5 се търгувало за около 8 000 лева.

Така молдовците имали луксозни автомобили на ниски цени, а българите получавали добра сума за превозните средства и евтини устройства за кражба.

Доскоро най-популярни за кражба бяха автомобилите с марка „BMW”, тъй като устройствата се справяха за секунди с ключалките. Тактиката обаче беше променена, след като от застрахователните компании започнаха да използват трикове за запазване на автомобила. Командерът се включва в буксата за диагностика на един от най-често разбиваните модели - "BMW"X5, която има 16 пина (крачета). Автомеханици разместват местата им, за да затруднят крадците. В резултат, ако устройството за кражба бъде включено на грешното място, изгаря.

Тенденциите на кражбите на автомобили показват, че разбивачите са се насочили към „BMW”-та с чуждестранна регистрация, разчитайки че те не са преправени срещу кражба.

Преди време Crimes.bg писа за това колко печелят крадците на автомобилни части. 
автокражби командери крадци кражби
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5