Начало | Анализи | 15 000 на месец от кражба на автомобилни части

15 000 на месец от кражба на автомобилни части

Анализи 0 Прочетено: 684 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
15 000 на месец от кражба на автомобилни части
Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с такъв вид кражба. Потърпевш или свидетел, като загрижен роднина или приятел, ние ежедневно страдаме от подобни случаи. Още от едно време си знаем, да заключим колата и да приберем всичко в багажника, а радиото прилежно се откача и заедно с ключовете се оставя върху масата, когато пием кафе.

Да не забравяме и чистачките, които всяка вечер прибираме и на сутринта, бързайки за работа отново слагаме. Тези действия са се превърнали в злободневни навици на обикновения човек, битовизъм, от който няма отърване и въпреки всичко все някога идва тази сутрин, в която откриваш колата си без гуми, бензин или катализатор.

Една от най-доходоносните схеми в дребния, престъпен бизнес е кражбата на катализатори. На месец печалбата достига до 10 000, понякога и 15 000 лв., а схемата е изключително елементарна. Собственици на малки сервизи или автоморги набират бригади от непълнолетни момчета, които разбират от автомобили. Най-често групите са от учещи в техникуми.

За целта са нужни тръборези (инструменти за рязане на части) и голям паркинг за коли. Работата е лесна и отнема 15-20 минути без следа от аларма. На катализатор момчетата получават сумата от 50 лв. Най-честата мишена на тези престъпни групи са дизеловите коли, поради наличието на филтър с твърди частици, който се демонтира по-лесно. След това автоджамбазите продават катализаторите за скрап и от тях се извлича платина. Цената на бройка е средно 1000 лева.

Добри пари печелят и така наречените „багажаджии”. Те използват „тапа”, устройство, което блокира заключването на колата без собственикът да разбере. Тогава, облечени в черно, с бейзболни шапки на главата, багажаджиите претърсват автомобила из основи за нещо, което могат да откраднат.  В лошите месеци доходите им достигат до 5 000 лв.

Средно „заплатата” на този престъпен бизнес достига висините на лекари и архитекти, но без дългите години прекарани в учене, без данъци и без работно време. Притеснително е, че няма тенденциозен спад на тези престъпления, а напротив измислят се все нови и нови схеми, които напомнят за изкривен робинхудски почерк.
Автоджамбази автомобили крадци Кражба
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5