loading...
Начало | Анализи | Пътят на наркотиците или най-използваните маршрути за трафик

Пътят на наркотиците или най-използваните маршрути за трафик

Анализи 0 Прочетено: 1018 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Пътят на наркотиците или най-използваните маршрути за трафик
Има пет основни маршрута в света, през които преминават наркотичните пратки. Трафикантите използват различни начини за превозване на стоката. Всеки ден излиза информация за заловени мулета, пренасящи наркотици през митницата.

1. „Южният маршрут”: Афганистан – Пакистан – Югоизточна Азия (хероин, 150 метрични тона)

80 % от опиума и хероина в света идват от Афганистан. Почти половината отглеждан опиум в страната преминава през Пакистан, но там няма много употребяващи наркотични вещества, затова използват тактика, при която наркотикът преминава през територията на страната, но не се задържа, а трафикантите само прибират парите от сделките.

Пакистанските трафиканти използват няколко директни въздушни и морски маршрута, за да доставят пратките в Европа. Според докладите на ООН, най-често наркотици пътуват към Англия и Холандия.

2. „Андите и региона” – САЩ ( кокаин, 140 метрични тона)

Северна Америка консумира повече от 40% от кокаина на планетата, спореда данните за 2007 и 2008 година, докато за страните в Европейския съюз и Европейската асоциация за свободна търговия заминава около 25% от продукцията.

3. „Балканският маршрут”: Афганистан – Иран – Турция – Югоизточна Европа – Западна Европа ( хероин, 105 метрични тона)

Само 37% от 105-те метрични тона хероин са предназначени за Европа. Останалата част преминава през Иран към Кавказ или към Африка.

Тенденциите в наркопазара показват, че все по-малко наркотици преминават по този маршрут, тъй като има все повече поръчки към крайбрежните пазари в Африка. Броят на наркозависимите в Африка е нараснал с 54% само между 2004 и 2008 година, според информация от ООН.

4. „Северният маршрут”: Афганистан – Централна Азия – Русия – Западна Европа ( хероин, 95 метрични тона)

Най-голям пазар за Афганистанската стока има в Русия и бившите съветски републики. Особено много е нараснало търсенето при падането на режима на Сталин. Според световните доклади, в Русия хероинозависимите заемат особено голям процент от населението,.

5. Андите и региона – Европа

Въпреки тенденциите кокаинът да се пласира по-добре в развиващите се страни, голяма част от готовата продукция се изнася за два основни презморски пазара – Северна Америка, където 6.2 милиона употребяват наркотици и към Европа, където наркозависимите са между 4 и 5 милиона.

 
Америка Афганистан Европа маршрути наркотици Пакистан
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5