Начало | Анализи | Хакери – в добрия смисъл на думата?

Хакери – в добрия смисъл на думата?

Анализи 0 Прочетено: 661 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Хакери – в добрия смисъл на думата?

„Ние сме против корпорациите и правителствата, които се намесват в Интернет.


Ние считаме, че Интернет трябва да е открит и свободен за всички“ 


Чували ли сте за The Anonymous (“Анонимните“)? В случай, че не сте, това са  „хактивисти“, атакуващи предимно сайтове на компании, които по тяхно мнение, действат във вреда на сайта Wikileaks, на свободата в интернет и в живота, както и на върли врагове на копирайта.

Wikileaks е международна социална мрежа по проект, който дава възможността за анонимно редактиране на статии. Целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация". Сайтът публикува хиляди документи от източници, които разобличават корпоративната и правителствената корупция.

За 4 години от обикновен дразнител те се превръщат в заплаха за всички корпорации, правителства и дори разузнавателни агенции, които според тях нарушават човешките права.

10-те най-големи удара на "Анонимните" в световен мащаб:
[caption id="attachment_7784" align="alignleft" width="315"]ЦРУ ЦРУ[/caption]

1.    ЦРУ


При влизане в сайта CIA.gov са били разкрити лични данни от документите на съда в Алабама, номерата на социалните застраховки, рождени дни и адреси. Също така са публикувани конфиденциални пощенски съобщения на мексиканска минна компания. В същия ден хакерите успяват да проникнат във видеоконференция на ФБР и Скотланд ярд. Те качват запис от нея в YouTube със заглавие "Хакнато на шега".


Във връзка с кражбата на записи от видеоконференцията са арестувани тийнейджърите Райън Клири и Джейк Дейвис.

2. CBS / Universal music 

[caption id="attachment_7786" align="alignright" width="270"]CBS CBS[/caption]

Хакерите на Anonymous поемат отговорността за пренасочването от страниците на CBS.com и UniversalMusic.com към празен индекс в отговор на закриването на сайта за обмен на данни Megaupload. Anonymous също така започват да атакуват сайтовете на федералния окръг на Бразилия, град Янгара де Сера и на бразилската певица Паула Фернандес. Заради серия от атаки на сайтовете се появява съобщението: "Щом Megaupload е затворен, сте затворени и вие"

3.    Операция "Блицкриг"

Хакерите на Anonymous започват лов на неонацисти, сеещи омраза в Германия. В рамките на атаките хакерите разбиват сайта на ксенофобите и разпространяват в нета информация за някои групировки, включително адресите на личните им пощи и списък с контактите.

4.   Stratfor (сайт публикуващ информация по въпросите на геополитиката, безопасността и икономиката)

[caption id="attachment_7789" align="alignleft" width="288"]Stratfor Stratfor[/caption]

 

 

Откраднати са пощите и персоналните данни на абонатите на сайта, включително номерата на кредитните им карти. Anonymous изтеглят пари и ги пренасочват към сметките на някои благотворителни организации.

5.    Сървър за детска порнография Lolita City

Anonymous решават да ликвидират мрежата от детско порно в онлайн пространството. Те разбиват сайта Lolita City, на който е имало повече от  100 гигабайта с филми и снимки. Намерените IP-адреси са изпратени на ФБР, Интерпол и други служби за сигурност.

6.      PayPal (сайт за електронна търговия) 

[caption id="attachment_7791" align="alignleft" width="406"]PayPal PayPal[/caption]

Онлайн групировката заявява, че PayPal е "алчна и корумпирана" организация, тъй като е блокирала сметките на привържениците на Wikileaks. В първия ден от тази кампания системата за плащания губи по четири клиента на минута. В резултат акциите на компанията се сриват и тя търпи загуби от близо 1 милиард  долара.

През следващите седмици американските власти арестуват 19 души, за които се твърди, че са свързани с атаките. Между тях има граждани на САЩ, Великобритания и Холандия.

7.     Правителството на Тунис

Властите в африканската държава става жертва на хакерите заради цензурата и начина на подаване на информация, обясняват авторите на видеото.

Освен официалните сайтове, обект на атаки бяха и ислямистки сайтове в началото на март тази година. Тогава Anonymous обявиха, че ще се борят с ислямистите, искащи да въведат религиозните норми в законодателството на страната.

8.      HBGary (компания за компютърна сигурност, която работи с американското правителство)
Разкритията на Anonymous показват, че HBGary е прибегнал до незаконни и нечестни методи за дискредитацията на журналиста Глен


[caption id="attachment_7793" align="alignright" width="257"]HBGary HBGary[/caption]

Гринвилд от Salon, който често писал за разкритията на Уикилийкс. Бар и неговата компания използвали кибератаки, лъжлива информация, фалшиви документи и шантаж.

Откраднати са над 70 хиляди конфиденциални съобщения от електронната му поща. Бар подава оставка.

9.      НАТО

[caption id="attachment_7794" align="alignleft" width="240"]НАТО НАТО[/caption]

 

Хакерите крадат от системите на НАТО данни около 1 гигабайт, но след това решават да дразнят ръководството на алианса в Туитър, заявявайки, че публикуването на секретна информация от военен характер би било "безотговорно". НАТО признава атаката чак, когато Anonymous публикуват секретните документи в PDF формат.
10. Сциентоложката църква

Сциентоложката църква попада в полезрението на "анонимните", след като религиозната организация публикува (според хакерите - пропагандно) интервю със своя известен член Том Круз.

Освен Сциентоложката църква обект на атаки бе и Ватикана. Нанесените в началото на март 2012 г., киберудари бяха морално оправдани като действия срещу корумпираната римокатолическа църква.

The Anonymous - анонимността е гарантирана!
[caption id="attachment_7802" align="aligncenter" width="307"]Anonymous Anonymous[/caption]
анонимни социални мрежи Хакери
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5