Начало | Анализи | Зелените прилапват още 54 млн. европари с помощта на МОСВ (Вижте как)

Зелените прилапват още 54 млн. европари с помощта на МОСВ (Вижте как)

Министерството на околната среда и водите е хвърлило око на 54 млн. лева за Зелените.
Анализи 1 Прочетено: 1683 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Зелените прилапват още 54 млн. европари с помощта на МОСВ (Вижте как)

Средствата идват от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и не са усвоени в сектор „Биоразнообразие“. А там, по традиция, всичко е резервирано за джоба на организациите от коалиция „За да остане природа в България“.

Практиката в случаи на неусвоени европари е те да бъдат преразпределени за други сфери, които се финансират от ОП „Околна среда“. механизмът това да се случи включва искане на разрешение от Европейската комисия, която трябва да одобри трансфера на средства. Но вместо сумата да бъде разпределена за най-належащите дейности, като чистотата на въздуха, нови сметища или канализация, Комитетът за наблюдение на програмата я връща в ръцете на Зелените.

Комитетът е съставен основно от чиновници на ведомството и хора, които са свързани с въпросните зелени организации. Те подготвя следната схема – в следващите два дни ще вземе решение „на подпис“. Това моментално изключва всякакъв вид обсъждания. Като резултат решението ще бъде взето непрозрачно. А то вече е предложено за одобрение и Зелените вече усещат аромата на парите.

Практически, така се заобикаля и забраната за обявяване на обществени поръчки. Тя бе издадена към министрите от премиера в оставка Бойко Борисов през декември. Тогава той заяви на членовете на кабинета да спрат всички тръжни процедури и да ги оставят на служебния кабинет. Но Зелените не могат да чакат и случайно да не им мине номера, пише trud.bg.

Освен това се предлага през 2017 г. да се намалят десет пъти средствата за общините, в които има територии от защитената мрежа „Натура 2000“. Това става благодарение на състава на същия този Комитет за наблюдение. А и  досега не се е появил желаещ да провери дали представителите на зелените всъщност не са в конфликт на интереси.

По този начин видимо се опорочава усвояването на средствата на европейските данъкоплатци и се противоречи на ангажиментите на нашата държава,  приети в Споразумението с Европейския съюз 2014-2020. И всичко това - в полза на Зелените.

Източник: Разкрития

МОСВ Зелените еколози министерство
avatar
Билка 2017-02-03 10:32:13
А каква изненада, пак са се нагрухали с милиони тия нещастници
общо: 1 | показване: 1 - 1
Captcha

Оценка на новината

0