Начало | Водеща тема | Вандали изпотрошиха подлеза на "Алея Яворов"

Вандали изпотрошиха подлеза на "Алея Яворов"

Водеща тема 0 Прочетено: 290 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Вандали изпотрошиха подлеза на

Пълен мрак и откраднати решетки застрашават живота на преминаващите пешеходци и колоездачи в столичния подлез при „Алея Яворов”. Преди две седмици общината почисти и освежи тунела и постави ново осветление, което оцеля точно два дни. Лампите бяха изпочупени и окрадени скоростно, разказа пред „Монитор” един от минувачите.


В края на май общината ремонтира и подлезите на бул. „България”. Точно преди да бъде завършен един от тях, вандали откраднаха част от току-що поставените лампи. Това е причината всички пешеходни тунели там да бъдат опасани с камери. До дни те ще бъдат свързани в изнесен център за видеонаблюдение.

„По този начин ще може да се реагира веднага и до няколко минути екипите на Общинска полиция да са на мястото на инцидента”, обясни кметицата Йорданка Фандъкова. Изнесен център вече следи всички подлези по бул. „Ботевградско шосе”. В него постоянно ще има дежурен диспечер, който ще следи на мониторите какво се случва в петте ремонтирани досега подлеза по булеварда. В тях бяха монтирани през тази година камери за 180 000 лв.

През последните три години общината е ремонтирала над 31 подлеза, като в освежаването им е инвестирала над 3,5 млн. лв. Ремонтът на един подлез струва на общината средно около 50 000 лв. През миналата година общината опаса с камери и лампи Борисовата градина, а сега ремонтира и подлеза и входа при езерото „Ариана”. В мащабната програма следва и преасфалтиране на вътрешните алеи и ремонтиране на двете изоставени тоалетни.

Догодина с нови лампи и алеи ще светне и Западният парк, каза още Фандъкова. До края на годината ще започне и ремонтът на градинката при Националната художествена галерия. Там ще има нова поливна система, а алеите ще бъдат преасфалтирани.

Освен това през тази година е планувано и възстановяването на Северния парк в кв. „Надежда”, където ще се
напълни езерото в сърцето на парка.

За хлапетата ще има скейтборд, площадка със защитна мрежа и два къта за игра. За първи път от 30 г. насам ще започне и изграждането на нов парк. В края на годината ще стартира залесяването на 70 дка в парк „Възраждане”. Ще има спортен комплекс с 3 футболни игрища и тенис кортове, 8 маси за любителите на пингпонга и петанк. Ще бъдат направени и терени за плажен волейбол, стрийтбол и хокей. В момента се ремонтира и паркът около НДК, като първо ще се върне блясъкът на водните каскади. След като фонтанът бъде готов, той ще се обезопаси с еднометров метален парапет. Причината е, че през май 10-годишно момче едва не загина, след като полетя от над 10 м височина.

Колоездачите трябва да внимават много при преминаването през тъмния подлез.

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5