Начало | Водеща тема | КАТ ще ни глобява и за превишена средна скорост

КАТ ще ни глобява и за превишена средна скорост

Водеща тема 0 Прочетено: 329 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
КАТ ще ни глобява и за превишена средна скорост
КАТ ще ни глобява и за превишена средна скорост

КАТ започва да дебне с камери за средна скорост 95% от всички коли, които минават по магистрала „Люлин”, за това дали се движат твърде бързо и имат ли валидна „Гражданска отговорност”. 


Това съобщи вчера шефът на Пътна полиция комисар Антон Антонов на конференция в София за проблемите на безопасността на движението. 


За разлика от мобилните и стационарните уреди на КАТ, които успяват да проследят към 30 - 40% от колите на даден участък от пътя, тези за средна скорост издебват 95% от преминаващите автомобили, пише "Монитор". Умните радари бяха купени още през 2012 година, но чак преди броени дни са били сертифицирани и от понеделник снимат пробно на аутобана в посока от София към Перник. Устройствата са две и са монтирани преди и след третия тунел на магистралата, където ограничението е 80 км/ч. Жълтите на цвят камери обхващат периметър от 570 метра.


 Автоматично е изчислено за колко време трябва да бъдат изминати метрите, ако шофьорът е със скорост до ограничението. Подмине ли радарите по-бързо, значи е карал с превишена скорост и следва глоба”, уточни комисар Антонов. 


Нарушителите ще се санкционират с електронен фиш. Глоби ще започнат да се налагат от следващата седмица. „Пробното пускане на уредите показва, че между 60 и 70 шофьори минават дневно със скорост над допустимата”, каза още шефът на КАТ. 


Между 30 и 40 водачи пък се засичат на всеки 24 часа от двата радара за липса на валидна застраховка „Гражданска отговорност”. Всичките към 200 хванати от началото на седмицата нарушители ще бъдат глобени. „Ще им се изпратят покани в домовете да се явят в КАТ, където ще пишем акт”, уточниха от Пътна полиция.

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5