Начало | Водеща тема | Зам.-шеф на ДАИ, осъден за корупция, имал 200 бона в сметките си, заплатата му - 720 лв.

Зам.-шеф на ДАИ, осъден за корупция, имал 200 бона в сметките си, заплатата му - 720 лв.

Водеща тема 0 Прочетено: 262 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
Зам.-шеф на ДАИ, осъден за корупция, имал 200 бона в сметките си, заплатата му - 720 лв.
Зам.-шеф на ДАИ, осъден за корупция, имал 200 бона в сметките си, заплатата му - 720 лв.

10 сметки в различни банки, 14 срочни и два спестовни влога имал осъденият за вземане на подкупи зам.-шеф на ДАИ в Пазарджик Тодор Грочев. Това става ясно от мотивите на съда, който осъди корумпирания държавен служител на 2 г. и 8 месеца ефективен затвор.

Общата сума, която Грочев спестил, е приблизително 200 000 лв., при положение че е получавал заплата около 730 лв. Две седмици след ареста му с пълномощно съпругата на старши инспектора от ДАИ изтеглила от негова сметка сумата от 94 000 лв. в брой.

Тодор Грочев бе задържан на 23 май 2014 г. пред сградата на ДАИ в Пазарджик и у него бяха намерени 500 белязани лева. Парите са му били дадени същия ден от 4 курсисти като гаранция, че ще вземат практическия си изпит по кормуване пред Грочев.

Неговата схема за вземане на подкупи е била елементарна. Чрез инструкторите прибирал по 50 лв. от кандидат за любителска книжка категория “В”, 100 лв. - за професионална категория “С”, и 200 лв. - за професионална категория “СЕ”.

Сумите се предавали в бели пликове на инструктора, като на тях били написвани трите имена на курсиста. Инструкторът от своя страна ги предавал на Грочев веднага след края на изпита.

Парола за дадения подкуп били думите на изпитващия към инструктора: “Имаш ли автокаско?”

Ако отговорът бил утвърдителен, всичко било наред. Ако парите не били платени предварително, кандидат-шофьорът, който отказвал да даде подкуп, бил късан на изпита.

Така тръгнало разследването срещу Тодор Грочев, след като скъсан курсист публикувал в интернет информация за корумпирания държавен служител.

Осъденият на първа инстанция вече бивш зам.-шеф на ДАИ в Пазарджик обжалва присъдата си пред Пловдивския апелативен съд.

Няма етикети за тази новина
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5