Мъж се удави в язовир Предишна новина
Задигнаха 50 хил. лева и злато от къща в ПървомайСледваща новина

 ч.

Времето в момента България, град София
+4 C

Васил Арарски – Райко Кръвта лично застрелял Георги Илиев, изчаквал 3 часа

Статия   0 коментара
Височина+- AРазмер+- Принтиране
Васил Арарски – Райко Кръвта лично застрелял Георги Илиев, изчаквал 3 часа
VN:F [1.9.22_1171]
Оценка: 0.0/5 (0 гласа)

Покрай разкриването на пернишката група за мокри поръчки Килърите 3 започват да излизат наяве нови подробности около покушението на Георги Илиев през 2005 г. Шефът на ВИС-2 е спряган като една от жертвите на наемните убийци.

Според столични криминалисти лично Райко Алексиев, шеф на пернишката престъпна група, е убил Жоро Илиев на 25 август 2005 година. Криминалистите дори споделят теория, че Райко е чакал удобен момент за изстрела срещу боса на ВИС-2 поне 3 часа. Полицаите изчислили времето според изпушените цигари, които открили при огледа. На местопрестъплението са намерили точно 20 фаса от цигари. Полицаите се чудят на  дързостта на убиеца, който освен угарките, оставя и оръжието на престъплението – спортната карабина 22-ри калибър „Анщуц„.

Според разследващите стрелецът е бил запознат с маршрута на жертвата си. По това време отборът на Илиев – „Локомотив“ – Пловдив е играл в евротурнирите и същия ден е имал мач с ОФК „Београд“.  Много е вероятно убиецът да е знаел, че след срещата Георги Илиев ще тръгне към комплекса си „Мултиплейс“ в Слънчев бряг. Дори е прогнозирал, че ако отборът му започне да губи, шефът на ВИС-2 ще тръгне по-рано.

Илиев обаче остава на срещата до самия и край. „Локомотив“ извоюва победа с 1:0, а Жоро Илиев дори отива в съблекалнята, за да отпразнува победата с шампанско.

Босът пристига в „Буда бар“, част от комплекса му на Слънчев бряг, късно. Там сяда в специално сепаре на терасата на заведението. Това е било запазеното му място – с изглед към улицата. Около 23:00 ч. телефонът му звъни и Жоро Илиев става прав, за да разговаря.

Когато разговорът приключва и босът на ВИС-2 се отправя към мястото си да седне, един куршум го пронизва на два пръста над гръдната кост.  Изстрелът е прецизен и смъртоносен.

Разследванията на криминалистите по случая обаче се объркват. Тялото на Илиев пада с глава на север. 48 часа разследващите смятат, че изстрелът е пратен от поляна с дървета наблизо. Другото, което обърква опитните разследващи е движението при сядането. Полицаите мислят, че стрелецът е бил на високо място – най-горните етажи на хотел „Тракия“ или „Хризантема“.

Два дни по-късно се разбира, че куршумът е дошъл от изток. По време на третия оглед полицаите намерили две стойки в двуметровия жив плет в близост. Скоро е намерена и захвърлената наблизо пушка „Анщуц“ с лазерна оптика. Разстоянието от плета до мястото на убийството е около 50 метра.

 Малко по-късно – на 4-ти септември, на брега на Варненския залив е намерено тяло на мъж. Пръстите на трупа са отрязани, а лицето било обезобразено. Тогава се появява версията, че именно този мъж е наемният убиец, екзекутирал Жоро Илиев. Тялото на предполагаемия килър е било увито във верига, за която бил закрепен  50-килограмов камък. ДНК-профилът на трупа не бил в базата данни на МВР. Разследващите предполагали, че поръчителите на убийството на Жоро Илиев поръчали и смъртта на екзекутора му, за да прикрият доказателства.  По-късно излиза версията, че намереният труп е 33-годишният украинец Олег Ищенко.

През 2005 г. има още едно убийство – това на Райко Алексиев – Кръвта, сменил по-рано името си на Васил Арарски . Той е убит в Перник на 12 октомври. Тогава криминалистите предполагат, че пернишкият килър е поръчал Георги Илиев, но физическият убиец да е намереният на брега мъж.

В следващите години се появяват и други версии за атентата срещу Илиев. Една от тях сочи, че Георги Илиев е убит от конкурентите си от СИК, а в убийството е замесен Кирил Цветанов-Буята, изчезнал безследно по-късно от дома си в кв. Драгалевци в София. Дори свързват убийството на Жоро Илиев с разстрела на банкера Емил Кюлев три месеца след това – на 26 октомври 2005 г.

Покушението на Георги Илиев остава в хрониките на полицията с приликите с разстрела на Илия Павлов през 2003 г.  Има сходни черти на двете убийства. И при двете стрелецът е бил на разстояние 35-50 метра.  И след двете са намерени трупове на хора, представени за наемници. При случаят на Павлов това  е молдовецът Степан Рибаков, а след убийството на Илиев изскача обезобразеното тяло на украинеца.

Според източници от МВР физическите убийци на Илия Павлов са в затвора по друго убийство, а версията за връзка между двата атентата отпада.

Разследването за смъртта на Жоро Илиев е подновявано многократно, но не са събирани достатъчно доказателства. В момента МВР дава индикации, че ще разкрие показното покушение. Двама от бандата на Килърите 3 свидетелстват, че физическият убиец на Илиев е Васил Арарски – Райко Кръвта. Има данни, че поне  трима от пернишката банда са му помагали – проследявали са жертвата, обикаляли са местата, които е посещавал и са му осигурили път за бягство.

Вижте какво се случи с хърватската група, обвинена в поръчкови убийства в България и човекът, който ги издаде.

Статия   0 коментара

Най-четени новини