Начало | Анализи | “Трансперънси”: България запазва нивата на корупция

“Трансперънси”: България запазва нивата на корупция

Анализи 0 Прочетено: 565 Кратка връзка
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
“Трансперънси”: България запазва нивата на корупция
Според най-новия индекс на “Трансперънси Интернешънъл” за възприятието на корупцията България е на 77-мо място. Страната ни не е променила позицията си от миналата година с показател 41 на Индекса за възприятие на корупцията.

В групата държави от ЕС  само Гърция е с по-лоши показатели - 80-та в света и индекс 40, но в частта от доклада, посветена на Европейския съюз страната е похвалена за бързо подобряване и няколкото съдебни процеса срещу високопоставени служители. За България в тази част от текста не се говори.

Бизнесът и експертите смятат, че в ЕС най-малко корупция има в Дания. При 100 единици от Индекса на възприятие на корупцията за най-чиста държава тя получава 91, което й отрежда и първо място в света, споделено с Нова Зеландия. Следват я Финландия (3), Швеция (3), Норвегия (5), Швейцария (7) и Холандия (8) - всичките в Топ-10 на света и индекс над 83 единици.

Близо една четвърт от 28-те държави в съюза обаче са с показател под 50 и сред тях две от тях са от т.нар. развити икономики - Италия и Гърция.

България не изглежда добре дори на Балканите, където са две от страните с най-слаби показатели - Косово (111 в света) и Албания (116), което ги нарежда до държави като Етиопия, Египет и Индонезия.

Всички страни в района (без Гърция) са с по-добри резултати от българските.

Вижте още:

Запалиха новия автомобил на корумпиран надзирател в Бургаския затвор

Банда бивши полицаи краде автомобили в София и региона

 
корупция криминални новини Трансперънси
общо: | показване:
Captcha

Оценка на новината

5